У світі продовжують зростати ціни на продовольство

Поділитися:

За інформацією експертів Продовольчої і сільськогосподарської ООН (ФАО), індекс продовольчих цін в січні 2021 року зріс на 4,3% і досяг рекордного показника з липня 2014 року.

Відомо, що найбільше піднялися світові ціни на зернові – на 7,1%. Причиною такого зростання стало різке підвищення міжнародних цін на кукурудзу – вони виросли на 11,2%, що пояснюється подальшим скороченням пропозиції на світовому рівні на тлі масштабних закупівель з боку Китаю і зниження обсягів виробництва і запасів в США, а також тимчасовим призупиненням ліцензій на експорт кукурудзи в Аргентині.

Крім того, ціни на пшеницю підвищилися на 6,8% під впливом зростання світового попиту і прогнозованого скорочення обсягів продажів з боку Російської Федерації, де з березня 2021 року мита на експорт пшениці збільшаться вдвічі.

У ФАО також повідомляють про зростання цін на цукор – на 8,1% – на тлі високого світового імпортного попиту та побоювань, пов’язаних зі скороченням пропозиції в Європейському союзі, Росії та Таїланді і посушливою погодою в Південній Америці.

Слід зазначити, що індекс цін на молочні та м’ясні продукти, за даними ФАО, виріс відповідно на 1,6% і 1%.

Нагадаємо, що в грудні минулого року індекс продовольчих цін ФАО склав 107,5 пунктів, це на 2,2% вище, ніж такий же показник, але місяцем раніше, в листопаді 2020 го. Тим часом аналітики говорять про те, що протягом усього 2020 року базовий індекс, що відслідковує щомісячна зміна цін на популярні продовольчі товари був на позначці 97,9 пункту, і це трирічний максимум.

Раніше повідомлялося, що з початку 2021 року в Україні зросли ціни на харчові продукти. Це обумовлено декількома причинами. Про них розповідають експерти. Так, за словами економістів, є дві причини інфляційного зростання цін.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу