У Пенсійному фонді розповіли, як підтвердити страховий стаж

Поділитися:

Українцям розповіли, які необхідні документи для підтвердження трудового стажу. Так, в одному з обласних управлінь Пенсійного фонду зазначили, якщо у громадянина у трудовій книжці немає записів про періоди роботи до 1 січня 2004 року (чи є виправлення та неточні записи), щоб підтвердити стаж необхідно надати:

– довідки із посиланням на накази щодо прийняття/звільнення з роботи;

– особові рахунки і відомості щодо нарахування зарплатні (довідки зазначеного зразка за Порядком подання і оформлення документів, копії архівних документів);

– посвідчення, характеристики, письмові трудові договори та угоди з відмітками щодо їх виконання та інші документи, де йдеться про періоди роботи.

Якщо таких документів немає – можна надати членські квитки профспілок. Однак, в такому разі періоди роботи будуть підтверджені тільки за той термін, у який були відмітки щодо сплати членських внесків.

Щоб підтвердити стаж потрібно звернутися до таких установ:

– підприємство, чи до правонаступника, де громадянин працював;

– у разі припинення роботи підприємства – до місцевої архівної установи;

– до відділів Пенсійного фонду, надавши інформацію про місця знаходження підприємств/установ, до яких потрібно направити запит й копії документів громадянина.

Також повідомляється, що термін навчання у вузах чи інших навчальних закладах можна підтвердити:

– дипломом;

– посвідченням;

– свідоцтвом;

– довідками й документами, виданими на підставі архівних відомостей, що містять інформацію про термін навчання за умови, що там вказано закінчення повного навчального періоду чи окремих його етапів.

Для підтвердження періоду військової служби необхідні:

– військові квитки;

– довідки, видані військовими комісаріатами чи іншими силовими установами;

– довідки архівних та військово-лікувальних установ.

У Пенсійному фонді також рекомендують для аналізу документів про стаж – подати документи для оцифровування, надавши відповідну заяву за допомогою кваліфікованого електронного підпису в особистому кабінеті на сайті електронних послуг ПФУ у меню “Комунікації з Пенсійним фондом”. Зокрема, там необхідно обрати вкладку “Відомості про трудові відносини” і прикріпити відскановані копії документів у кольоровому вигляді, де вказано стаж.

Нагадаємо, що в Міністерстві соціальної політики обіцяють, що виняткові справи про призначення житлових субсидій розглядатимуть швидше. Йдеться про окремі випадки, частку яких раніше вирішували спеціальні комісії. Тепер їх розглядатимуть органи соціального захисту населення.

Раніше повідомлялося, що перерахунок пенсій торкнеться тих громадян України, які належать до категорії які втратили працездатність. Тим часом у 2022 році в Міністерстві соціальної політики планують зайнятися підвищенням мінімальної пенсії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу