«Технології – це єдина можливість подолати корупцію» – міністр Федоров

Поділитися:

Влада в Україні працюють над спеціальним режимом для IT-компаній: «Дія City» Перший законопроект, який вводить цей режим, відкликали, і зараз Міністерство цифровий трансформації представило доопрацьовану версію.

За словами заступника голови комітету ВР з питань цифрової трансформації Єгора Чернева, основні норми і умови, які змінилися в порівнянні зі старою версією проекту №4303 такі:

У порівнянні з попередньою версією не обмежують дозволені види діяльності для компаній-резидентів.
У Мінцифри прибрали вимогу для стартапів надавати бізнес-план і додали норму про те, що компанія-резидент має право працювати з ФОП, нарівні з гіг-співробітниками і штатними співробітниками.
Ввели декларативний принцип вступу компанії в «Дія City». Це означає, що якщо компанія подає заявку і відповідає умовам, Мінцифри зобов’язані внести її до реєстру.

За словами заступника міністра цифрової трансформації Олександра Борнякова, на перших порах роботи цього режиму компанії достатньо буде подати заяву, щоб брати участь. Звіт про відповідність умовам резидентства вона зможе подати через три місяці. За словами Борнякова, в цілому роль Мінцифри в регулюванні «Дія City» максимально обмежили. Також фахівці поміняли норму про те, що компанії-резиденти обов’язково повинні вступати в саморегулюючу організацію (СРО), орган самоврядування. Тепер участь в ній добровільне. Цю норму раніше критикували учасники ринку.

За словами представників Мінцифри , у другому читанні законопроект про «Дія City» розглянуть через 2-3 місяці, ще на поточній сесії парламенту. І вже влітку 2021 року цей режим може почати роботу.

Свою думку з цього приводу висловив Михайло Федоров, віце-прем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України.

“На сьогодні зареєстровано законопроект у Верховній Раді. Ми зібрали понад 300 рекомендацій та поправок від ІТ-індустрії. 70% з них ми прийняли, тому, як тільки запрацює Рада, буде перше читання. Потім законопроект буде прийнятий і система запрацює.

На мою думку, сама робота, яка складається з комунікації з індустрією, конструювання самої системи – вже зроблено. Тепер потрібно прийняти ключовий законопроект Дія City, а також податковий законопроект. На даний момент політична підтримка президента, уряду та профільних комітеті, тому, я думаю, що все буде швидко “, – говорить експерт.

Михайло Федоров вважає, що технології – це єдина можливість подолати корупцію. Тому, звичайно, що після успішних запусків проектів є певний спротив, і він буде з’являтися. Тому потрібно все ініціативи Мінцифри треба відстоювати.

“Якщо люди будуть розуміти і відчувати, що ми робимо, вони не дадуть щось міняти після того, як буде працювати наш уряд і наша команда.

Нам потрібно працювати трохи швидше і залучати більше фахівців з ринку, які готові вкладати свій час в розвиток держави. Адже це важлива соціальна місія. На жаль, за 30 років, бренд нашої держави не сприяє залученню крутих фахівців. Це єдина перешкода в нашій роботі “, – резюмує міністр.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу