Супермаркетам хочуть обмежити надбавку на соціально значущі продукти до 15%

Поділитися:

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №6374, який передбачає внесення змін до Закону України «Про ціни та ціноутворення». Зокрема йдеться про відновлення державного регулювання цін на продукти харчування, які відзначені як соціально значущі.

У документі йдеться про встановлення максимальної націнки на певні продукти харчування у розмірі до 15% торговими мережами, а також мінімальної у 5%.

Згідно з цим законопроектом, у разі його прийняття ВР в Україні регулюватимуться ціни на такі продукти харчування, як курячі яйця 1 категорії, гречка, цукровий пісок, макаронні вироби українського виробника, молоко 2,5% жирності (фасоване в плівці), житньо-пшеничний хліб, батон із пшеничного борошна, мінеральна негазована вода, куряча тушка, вершкове масло 72,5% жирності та олія.

Впровадження цих заходів дозволить торговим мережам знизити ціни на вказані продукти харчування, що належать до соціально значимих. Щоб маркети дотримувалися закону і при цьому не відчували різких фінансових втрат, уряд має намір також знизити ПДВ. Відомо, що в Україні податок на додану вартість становить 20% у той час, як у Європі він не перевищує 10%. Саме тому часто продукти, що експортуються Україною до європейських країн, можуть бути дешевшими, ніж у самій Україні.

Нещодавно ми писали, що в Міністерстві агрополітики зафіксували незначне зниження темпів зростання цін на деякі продукти харчування на внутрішньому ринку України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу