У Міністерстві агрополітики зафіксували незначне зниження темпів зростання цін на деякі продукти харчування на внутрішньому ринку України.
Згідно з новими даними відомства, стало відомо, що порівняно з жовтнем 2021 року у листопаді вартість гречки впала на 1%. На стільки подешевшала і пшенична крупа. Ціна на цукор нормалізувалася.
Відзначено значне падіння цін на картоплю. Порівняно з минулим роком його вартість впала в 2021 році впала на 16%. Водночас Мінагрополітики фіксує стабільні ціни на свіже м’ясо великої рогатої худоби, свинину, а також на м’ясо курки.
Водночас, деякі інші продукти харчування на внутрішньому ринку України, навпаки, зросли. Так, капуста стала дорожчою на 10%, цибуля та буряк – на 4%. Також зафіксовано зростання цін на моркву, вона стала дорожчою порівняно з минулим роком на 3%.
Подорожчання деяких видів продовольства в Міністерстві пояснюють тим, що збільшилися витрати на виробництво через зростання цін на енергоносії.
Раніше ми писали, який прогноз давали експерти за цінами на продукти харчування. Зокрема ще в жовтні цього року українців попереджали про підвищення цін на продовольство.
Також ми повідомляли про нестачу свинини на внутрішньому ринку України. Виробництво м’яса останнім часом значно скоротилося.