Суд розгляне присутність іноземців в наглядових радах

Поділитися:

До Конституційного Суду України від 15 червня 2020 року надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України.

Як відзначають його автори, включення до складу наглядових рад державних корпорацій і монополій, які розпоряджаються фінансами, впливають на стратегічний розвиток, громадян іноземних держав є загрозою національній безпеці України. На їхню думку, іноземець підпорядковується законам своєї держави і користується її захистом, що, в свою чергу, перешкоджає залученню такої особи до відповідальності за шкоду суверенітету чи економічної безпеки України.

Депутати оскаржують окремі положення Господарського кодексу України, Закону «Про управління об’єктами державної власності», «Порядку визначення та затвердження кандидатур представників держави, які призначаються в наглядові ради державних унітарних підприємств, і тих, які беруть участь в загальних зборах і обираються в наглядові ради господарських товариств , в статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі ».

На думку авторів клопотання, зазначені положення не відповідають ряду статей Основного Закону України.

Наглядові ради були введені на багатьох державних компаніях України як «запобіжник» від корупції. До наглядових рад, крім вітчизняних фахівців, ломів, запрошують і іноземців. Для багатьох це стало прибутковою справою – зарплати в наглядових радах високі, а деякі фахівці суміщають посади в кількох наглядових радах.

Реально наглядові ради практично не впливають на діяльність підприємств.

Як ми вже писали: в Кабінеті міністрів України намагаються навести порядок з наглядової ради. Був скорочений склад наглядової ради  Укрзалізниці, скоротили виплати в НС НАК «Нафтогаз».

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу