«Собівартість українського газу з усіма надбавками становить 50 доларів за тисячу кубів» – експерт

Поділитися:

Державне регулювання цін на газ заощадить побутовим споживачам від 4 до 5 млрд грн на рахунках за газ. Про це офіційно заявили в НАК «Нафтогаз».

“Нафтогаз” запевняє, що в період дії обмежень готовий постачати газ для підприємств по його збуту для потреб населення. При цьому для компаній буде діяти два варіанти оплати. Перший варіант передбачає поставки газу зі знижкою до ринкової ціни, за умови, якщо газозбут-контрагент забезпечить верифікацію клієнтської бази. Газозбут повинен довести наявність серед своїх клієнтів побутових споживачів, а за підсумками кожного місяця – проінформувати «Нафтогаз», які обсяги спрямовані безпосередньо на потреби населення. Обсяги фактичного споживання газу населенням будуть перевірятися.

Якщо газозбут відмовиться підтверджувати поставки населенню, «Нафтогаз» пропонує інший варіант – купувати газ за ринковою ціною і з банківською гарантією оплати або по передоплаті.
Як повідомлялося, з 1 лютого по 31 березня 2021 року гранична ціна газу для населення складе 6,99 грн за куб. м відповідно до розпорядження уряду.

Свою думку з цього приводу виразив Олег Попенко, голова товариства споживачів комунальних послуг.

“Я абсолютно не згоден з тим, що тільки облгази впливають на ціну газу. Тому що фактично, якщо брати газ українського видобутку, то собівартість його з урахуванням інвестиційної складової є 50 доларів. Якби у нас був ринок, про який заявив Нафтогаз, то Укргазздобич повинна була цей газ продати на біржі, а будь-яка комерційна структура його б покупала. Тоді це був би ринок. А у нас по факту, Укргазздобич передає газ Нафтогаз, а той продає його за формулою “Амстердам+”, – говорить спеціаліст.

Олег Попенко роз’яснює, що формула “Амстердам+” – це ціна на хабі Амстердам з неіснуючою доставкою до України. Тому ринку газу в Україні не існує.

“Я згоден з тим, що учасником неіснуючого ринку газу є облгази. Усі вони окрім Кіровоградського належать Фірташу. Вони дійсно монопольні на продаж. Це – 25 тисяч фізичних осіб.

Ми впроваджуємо ринок газу, але монополісти не дають цього зробити.  Ми повинні говорити про те, що у нас абсолютно все, що планується навколо псевдо ринку, не регулюється. Головна задача держави – регулювання. Так, у нас є НКРЕКП, але оно не працює”, – зазначає експерт.

Олег Попенко зауважує, що фактично зниження тарифу на газ ніяким чином не вплине на 17 млн українців. Адже більша частина з них живе у квартирах. Тарифи виросли на майже всі комунальні послуги.

“На газі збагачується НАК “Нафтогаз України”, адже це держава у державі. Також багатіють облгази, адже це неконтрольовані монополісти, яких зовсім не обходить те, якими грошима будуть сплачувати споживачі.

Уряд підтримав мінімальну ціну на ринку – 6,99 грн, але вона абсолютно необґрунтована. Я абсолютно не погоджуюсь з тим, що ця ціна буде збитковою для постачальників”, – резюмував експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу