Сім’я судді, яка ухвалила незаконне рішення щодо «Приватбанку» на користь Коломойського, контролює великий нафтогазовий бізнес

Поділитися:

1 листопада суддя Господарського суду міста Києва задовольнила позов ТОВ «Реватіс» до державного «Приватбанку», Міністерства фінансів, а також Фонду гарантування вкладів фізосіб, Нацбанку та Кабінету міністрів. Зокрема вона визнала недійсними договори купівлі-продажу акцій «Приватбанку». Про це повідомили у пресслужбі банку, інформує «Перший Діловий».

«Таке рішення ухвалено всупереч нормам закону (№590-ІХ), через який суд зобов’язаний був закрити провадження у справі. Також зазначеним законом прямо визначено заборону визнання недійсними договорів, укладених у процедурі виведення банку з ринку», – йдеться у повідомленні.

Вказано, що рішення ухвалене всупереч імперативним приписам «антиколомойського» закону №590-IX. У банку зауважили, що через зазначений закон суд був зобов’язаний закрити провадження у справі.

Дані Державного реєстру свідчать, що власниками ТОВ «Реватіс» є низка офшорних компаній, а кінцевим бенефіціаром — Ігор Коломойський.

Цікаво, що суддею у цій справі виступила невідома Вікторія Джарти – дочка колишнього мера Макіївки, ексміністра екології та Кримського прем’єра, покійного Василя Джарти. Кілька років тому Вікторію визнали найбагатшою суддею України – вона задекларувала загалом наявні в неї кошти на суму, еквівалентну $1,245 млн. За інформацією зі ЗМІ, сім’я покійного Василя Джарти контролює компанію ВАТ «Енерджі Петролеум», акціонером якої є Wellmind Invest GmbH.

Представником фірми є чоловік Вікторії Джарти, колишній депутат-регіонал Валерій Омельченко.

За повідомленнями ЗМІ, фірма була причетна до кількох скандалів. Інтернет-видання повідомляли, що у 2007 році комунальне підприємство «Кримтеплокомуненерго» уклало з ВАТ «Енерджі Петролеум» договір на постачання мазуту та пічного палива вартістю 54 млн грн. Оскільки ця сума значно перевищує ринкову ціну, адже за оцінкою приблизна вартість придбаного палива на ринку становить 22 млн грн, така угода дозволяє передбачити високу ймовірність неправомірної вигоди для ВАТ «Енерджі Петролеум».

Посилаючись на повідомлення ЗМІ, фірма торгує паливом, а також ця компанія контролює кілька родовищ, включаючи одне з найбільших – Сахалінське родовище, яке має 12 млрд кубометрів запасів природного газу. Ліцензію на надрокористування сім’я Джарти отримала, коли Василь Джарти був міністром екології. У світлі таких подій, цікавим фактом, є те, що найближчим членом родини Василя Омельченка – дружиною Джарти Вікторією Василівною, яка є суддею Господарського суду міста Києва, було ухвалено рішення на користь іншого відомого нафтового магната Ігоря Коломойського у суперечці з «Приватбанком».

Логічне питання, чи має право Вікторія Джарти як член сім’ї нафтового бізнесмена ухвалювати рішення щодо іншого підприємства, яке є складовою нафтової імперії конкурента? Чи це не є прямим конфліктом інтересів? Чи не повинна була суддя Джарти взяти самовідведення?

Цікавий факт, що до міністерської посади Василя Джарти не було помічено в нафтогазовому бізнесі. Це підтвердилося також послідовником Джарти – Миколою Злочевським, проти якого порушено масу незаконних справ щодо видачі ліцензій. Така інформація актуальна у світлі звільнення Абрамовського та рішеннями РНБО щодо повернення надр.

Раніше ми повідомляли, що сім’я Злочевських відмовилася від двох ліцензій на надрокористування.

Також ми писали, що 3 листопада парламентарі звільнили з посади главу Міністерства охорони навколишнього середовища та природних ресурсів Романа Абрамовського.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу