Переселенцям призупинять виплату пенсій

Поділитися:

Багато пенсіонерів, які проживають в окремих районах Донецької і Луганської областей, не можуть виїжджати на підконтрольну України територію і отримувати пенсію самостійно. Причиною цього є пандемія коронавірусу і обмеження, пов’язані з нею. Тому “Ощадбанк” продовжив дію карток і не зобов’язує проходити особисту ідентифікацію

Так, з січня 2021 року до юристів стали звертатися люди з тим, що працівники Пенсійного фонду в усній формі вимагають з’явитися у відділення банку для проходження ідентифікації.

“У такому випадку ми пропонуємо людям звертатися до Пенсійного фонду письмово, і іноді людям дійсно відповідали, що їм потрібно з’явитися особисто, інакше виплата пенсій буде припинена”, – розповідають правозахисники.

Це відбувається через те, що в Україні з 1999 року діє норма, згідно з якою Пенсійний фонд змушений ідентифікувати особу людини, якщо протягом року вона не отримувала соцвиплати особисто. Якщо ж ідентифікація не відбувається, виплата пенсій здійснюється через “Укрпошту”.

“У нашому випадку це неможливо, тому що у нас є порядок виплати соціальних і пенсійних виплат для внутрішньо переміщених осіб. Встановлено, що ці виплати здійснює тільки” Ощадбанк “, а через” Укрпошту “виплати можуть отримувати тільки люди з інвалідністю та особи, які не можуть самостійно пересуватися. Тому застосування цієї норми для всіх інших означає припинення виплати пенсії “, – зазначають юристи.

Тому пенсіонери дійсно повинні проходити ідентифікацію, щоб виплати не припинялися. У той же час в нинішніх умовах це зробити складно, адже незаконні збройні формування блокують роботу КПВВ на Донбасі.

Нагадаємо, що в Пенсійному фонді України розповіли, хто з українців отримує найвищі пенсійні виплати. Про це свідчать дані фонду, представлені на його офіційному сайті.

Раніше повідомлялося, що переселенці з Донецької та Луганської областей підпадають під програму «Держмолодьжітло», яка дозволяє придбати квартиру, а також, при бажанні, побудувати будинок для своєї родини. Кредит на будівництво дозволяє планувати витрати і в той же час отримати житло відмінної якості.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу