Операції з нерухомістю проводитимуть тільки через брокерів

Поділитися:

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 3618 про ріелторську діяльність в Україні. Таким чином парламентаріям пропонують вивести ринок ріелторських послуг з тіні.

Надання ріелторських послуг забезпечується в 90% всіх договорів купівлі-продажу, оренди об’єктів нерухомості. Однак, чинне законодавство не містить спеціальних норм з регулювання даної сфери.

“Чинне законодавство України покладає на ріелтерів ряд обов’язків, спрямованих на детінізацію доходів населення і наповнення Державного бюджету України”, – сказано в пояснювальній записці до проекту.

Законопроект пропонує:

  • введення ліцензування для брокерів з нерухомості. Ліцензію отримають тільки ті, хто здасть кваліфікаційний іспит;
  • оформлення та внесення фахівців до Єдиного реєстру фізосіб, юросіб і професійних об’єднань в сфері ріелторської діяльності;
  • створення реєстру, який буде містити дані про фахівців і об’єктах нерухомості;
  • введення штрафів за роботу без ріелторських свідоцтв від 8,5 тис. до 17 тис. грн, з конфіскацією отриманого прибутку. А за повторне порушення – від 17 тис. До 34 тис. Грн, знову ж таки з конфіскацією вилучених грошових коштів.
  • створення Національної федерації фахівців в сфері ріелторської діяльності, до складу якої увійдуть кваліфікаційно-сертифікаційна комісія, з’їзд фахівців і рада громадського нагляду. Сюди ж українці зможуть скаржитися на недобросовісних брокерів, якщо вважатимуть, що права клієнта порушили.

У проекті також міститься положення, згідно з яким ріелторські послуги можуть надаватися тільки суб’єктом ріелторської діяльності, якому таке право надано в порядку і на умовах, визначених у законопроекті.

Нагадаємо, колишній президент Грузії і за сумісництвом нинішній глава українського Виконавчого комітету з питань реформ Михайло Саакашвілі анонсував створення в Україні законопроекту про державно-приватне партнерство, яке передбачає посилене взаємодія влади з малим і середнім бізнесом.

Раніше повідомлялося, що велику частину зернових в українські порти доставляють по залізниці – на це припадає майже 70% зернового продовольства. Найменше доставляють продукції річковим транспортом. – 10%. У свою чергу Мінінфраструктури підтримує законопроект про внутрішній водний транспорт для розвитку річкової логістики.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу