НБУ розповів, які активи можуть заморозити в рамках фінмоніторингу

Поділитися:

У Національному банку України повідомили, що банки можуть проявляти і оперативно припиняти операції з легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Відомо, що перелік активів, які підлягають заморожуванню, формує і затверджує Державна служба фінансового моніторингу.

При цьому, банки можуть заморозити всі активи, які прямо або побічно (через інших осіб) знаходяться у власності (в загальній власності зокрема) або передаються на користь:

  • осіб, включених до переліку, пов’язаних із здійсненням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції (перелік терористів);
  • осіб, які здійснюють фінансові операції від імені або за дорученням осіб, включених до переліку терористів;
  • осіб, якими прямо чи опосередковано володіють фігуранти списку терористів.

Також можуть заморозити активи, отримані від таких вищезгаданих активів.

Слід зазначити, що система моніторингу з протидії фінансуванню тероризму – це система, яка в режимі реального часу виявляє (ще до проведення фінансової операції) зв’язаність фіноперацій з особами з переліку терористів. При цьому, автоматизовані програмні модулі забезпечують належне функціонування системи.

Якщо система виявила збіг даних з переліком терористів, банк повинен негайно зупинити угоду до її проведення і повідомити про інцидент в Держфінмоніторинг. Далі проводиться аналіз для підтвердження або спростування збігу даних.

Якщо ж банк не виконує вимоги щодо протидії фінансуванню тероризму, він може бути ліквідований за рішенням НБУ.

Нагадаємо, що в Національному банку України опублікували рейтинг найбільших кредиторів держави. Найбільше українські підприємства на даний момент повинні Кіпру – сума боргу становить близько 21 785 млн доларів.

Раніше повідомлялося, що стало відомо, як банки можуть перевіряти українських пенсіонерів на відповідність особистості. Про це повідомляють українські ЗМІ.

Так, в тому випадку якщо пенсіонер не витрачає гроші зі своєї пенсійної картки протягом року, його банк має право ініціювати механізм перевірки його особистості.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу