НБУ посилить нагляд за грошима українців

Поділитися:

У так званій групі ризику — серед клієнтів банків, на яких чекають досить жорсткі перевірки — виявилися політично вагомі особи. У розумінні Нацбанку, це чиновники різних рангів, політики, судді та працівники цієї системи, а також юристи, правоохоронці, керівництво НБУ тощо.

Все це частина нових правил, які назвали просто і зрозуміло — «Довічний статус та перевірка членів сімей». Відносяться правила до фінмоніторингу операцій віддалених клієнтів. Інформація з’явилася на сайті Мінфіну з посиланням на НБУ. Правила перевірки будуть посилюватися.

У повідомленні Нацбанку є уточнення з приводу того, кого вважатимуть Politically Exposed Persons — політично значущими особами. В першу чергу це вища влада — президент, прем’єр-міністр, міністри, керівники відомств. Також до переліку увійшли й силовики, представники правоохоронних органів, СБУ. Пильна увага буде прикута не тільки до них, але й членів їхніх сімей.

Згідно з новим законом про фінмоніторинг, для цієї категорії громадян України передбачений довічний статус, тоді як раніше посилена увага сходила нанівець через три роки після звільнення з посади.

За змістом перевірки банк має повне право запросити такі відомості, як джерело фінансового стану, походження коштів.

Раніше повідомлялося про те, що з кінця квітня в Україні діють нові правила фінмоніторингу. Свої пояснення з цього приводу дала Катерина Рожкова.

Також ми писали про те, що з початку року служба Держфінмоніторингу виявила незаконні податкові транзакції на суму понад 30 млрд грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу