«Нафтогаз» буде постачати газ населенню за ціною «Роттердам +»

Поділитися:

«Нафтогаз» як постачальник «останньої надії» забезпечить населення газом за ціною імпортного паритету

Компанія перемогла на конкурсі з вибору постачальника «останньої надії» з ціновою пропозицією 2,71 грн за куб. м з урахуванням нульову націнку

Кабінет міністрів до 1 серпня 2020 року має затвердити дочірню компанію «Нафтогазу» постачальником газу «останньої надії» (ПОН), чиє цінова пропозиція базується на формулі імпортного паритету. Це випливає з повідомлень Міністерства енергетики та НАК «Нафтогаз України» про підсумки відповідного конкурсу.

Постачальник «останньої надії» – це компанія, яка зобов’язана протягом 60 днів постачати газ споживачеві, якщо він залишився без постачальника цього ресурсу.

Формула ціноутворення закріплена постановою уряду №529 від 25 червня 2020 р Вона передбачає, що постачальник «останньої надії» буде продавати газ населенню за ціною німецького хаба NCG (м Дюссельдорф), до якої додається різниця між індикатором оптовою ціною в Україні і спотовими цінами на цьому хабі.

Під таким індикатором оптовою ціною газу мається на увазі так звана «базова ціна газу», яку розраховує Оператор ГТС, грунтуючись на своїх витратах на покупку газу на внутрішньому українському ринку. Оператор ГТС купує газ на тендерах ProZorro у «Нафтогазу» і інших постачальників, які продають його за ціною імпортного паритету.

Отже, ця різниця між базовою ціною газу українського оператора ГТС і спотовими цінами на хабі по суті відповідає логістичним витратам на доставку газу від німецького хаба до кордону України.

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» 10 липня була визнана переможцем конкурсу з вибору постачальника «останньої надії» з ціновою пропозицією 2,71 грн за куб. м з урахуванням нульову націнку.

Відзначимо, що в червні НАК «Нафтогаз України» продавала газ для потреб населення по 2,57 грн за куб. м. Ця ціна була розрахована на підставі цін на нідерландському хабі TTF (Амстердам) плюс витрати на доставку в Україну.

Залишається питання – куди буде діватися газ власного видобутку, який добуває НАК «Нафтогаз України»?

Аналогічний принцип – «Роттердам +» – діяв для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Ця формула також передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля і електроенергії для промисловості зросла.

Нагадаємо, 10 липня за дорученням Офісу президента України і за посередництва Міністерства енергетики державна компанія «Центренерго» уклала контракт на покупку українського вугілля за ціною імпортного паритету, розрахованої за формулою «Роттердам +».

Також ми писали, що «Нафтогаз» буде брати участь в конкурсі постачальника «останньої надії».

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу