«Мораторій на перевірки потрібно продовжувати, щоб хоч якось підтримати бізнес», — експерт

Поділитися:

Президент підписав законопроекти щодо підтримки підприємців, чий бізнес торкнуться обмежувальні заходи під час карантину. Крім виплати одноразової матеріальної допомоги та інших програм підтримки, законопроект № 4429 в прикінцевих положеннях пропонує скасувати мораторій на контроль бізнесу під час пандемії.

При формуванні плану-графіка фіскальний орган використовує критерій ризикованості, за яким оцінюють кожного потенційного претендента на планову перевірку.

Критерії ризикованості були вдосконалені, а також змінені загальні підходи до формування графіка податкових перевірок Міністерством фінансів.

Після того як порядок формування графіка зробили відповідним до Податкового кодексу України, платник податків, включений в план внаслідок його зміни (коригування), не може бути перевірений раніше 1 липня, якщо він включений в першому кварталі, і раніше 1 жовтня, якщо в другому кварталі. Це дає можливість підготуватися до перевірки.

Планові перевірки загрожують в першу чергу платникам податків, які мають найбільші ризики несплати в бюджет податків, зборів і платежів, і відповідають не менше ніж трьом критеріям високого ступеня ризикованості.

Юрій Атаманюк, економіст, говорить про те, що абсолютно незрозуміло, яке відношення до мораторію на перевірки має СБУ та інші правоохоронні органи.

«Вони перевіряють бізнес в рамках кримінально-процесуального кодексу, а дія його ніякими мораторіями не зупинявся. А ось що стосується мораторію на податкові перевірки, то його потрібно продовжувати. За моєю інформацією, перевірки йдуть повним ходом. Це справжній саботаж мораторію», — продовжує експерт.

На думку експерта-економіста, у нас зруйновані управлінські структури.

«Команда зверху не виконується і саботується мерами (про карантин вихідного дня — ред.). У нас перераховують гроші лікарям, а лікарі цих грошей не бачать. У нас порушена структурованість і керованість державою в цілому. Нам треба загалом працювати над керованістю державою», — зробив акцент експерт.

В цілому ж важливо не тільки перевіряти, а подумати про те, як створити умови для бізнесмена, щоб він хотів тут працювати й розвиватися. У нас все відбувається хаотично, спонтанно, немає логіки.

«На цей момент це можна охарактеризувати декількома словами – непрофесіоналізм, суб’єктивізм. Під усіма цими діями немає економічного, так і будь-якого іншого грамотного підтексту. Аналізувати тут можна тільки шкоду, яку завдає ця влада», — говорить експерт.

Більше подробиць про ситуації, що склалася з мораторієм на перевірки Юрій Атаманюк розповів в ефірі «Першого Ділового».

Раніше повідомлялося, що ДБР розслідує справу ексглави фіскальної служби.

Також ми писали про те, що корупція в будівництві досягла 10 млрд гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу