Міжнародний арбітраж став на бік України у питаннях вивезення лісу

Поділитися:

Як повідомили в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, арбітраж виніс рішення у суперечці між Україною і Євросоюзом про заборону експорту необробленої деревини.

Відомо, що арбітраж визнав право України на обмеження експорту лісу за певних обставин. Зокрема, арбітри визнали правомірним існуючий в Україні з 2005 року заборона експорту лісоматеріалів та пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев.

“У той же час арбітри визнали, що заборона 2015 року має бути відкоректований з урахуванням повного права України регулювати цю сферу діяльності відповідно до статей 290 і 293 Угоди про асоціацію”, – повідомив заступник міністра.

Так, внесення змін до чинного закону про заборону на вивіз деревини від 2015 року мають бути узгоджені з ЄС.

“Рішення арбітрів дає нам широку свободу вибору заходів виконання рішення. Наріжним елементом його виконання буде створення нормального ринку всередині України … Наступний крок – чітка регламентація з ЄС двостороннього протоколу про торгівлю лісом. І далі – аналіз потрібно нам знімати заборону експорту в цілому або просто припустити, що стосовно ЄС буде діяти особистий режим “, – пояснив чиновник.

Крім того, заступник міністра зазначив, що Україна не змогла відстояти свою позицію в арбітражі, оскільки судді визнали введення обмежувальних заходів з метою захисту внутрішнього виробника порушують Угоду про асоціацію з ЄС.

Нагадаємо, що в Україні заговорили про те, що досягнуто попередньої домовленості з Євросоюзом. Мета – промисловий безвіз, а на даний момент обидві сторони готові підписати Угоду АССА. Йдеться про деякі види продукції з доданою вартістю українського виробництва.

Раніше повідомлялося, що китайці почали міжнародний арбітраж у справі «Мотор Січі». Процес було розпочато китайською стороною 5 грудня поточного року. Йдеться про міжнародний арбітраж в ситуації з ПАТ «Мотор Січ». Мета всього дії – стягнення з України суми в розмірі 3,5 млрд доларів. Дії української влади китайські інвестори називають «експропріацією їх інвестицій».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу