Екоподаток в Україні не працює за призначенням

Поділитися:

Ставки екологічного податку в Україні за останні кілька років виросли майже в 25 разів. За інформацією експертів тільки в 2019 році бізнес вніс до бюджету 3,9 мільярдів гривень зборів.

Разом з тим, як повідомила в п’ятницю, 22 травня, Європейська бізнес асоціація, через недосконалість законодавства кошти йдуть на види діяльності, які не відповідають компенсаційної функції екоподатку.

Так, на сьогоднішній день у Верховній Раді зареєстровано цілих п’ять законопроектів про внесення змін до механізму збору та використання екоподатку: №2367, №2367-1, №2367-2, №2465 і №2465-1. І кожен з них має свої окремі раціональні пропозиції.

Однак жоден з них не може бути прийнятий в якості основи для реформування екологічного оподаткування, – вважають екологи.

У зв’язку з чим ЄБА пропонує зібрати всі ефективні пропозиції з усіх п’яти законопроектів в одному узгодженому, де будуть передбачені 5 ключових факторів:

– забезпечення цільового використання надходжень як фінансового інструменту стимулювання до модернізації підприємств і природоохоронних заходів;

– збільшення до 70% частки коштів екоподатку в місцевих бюджетах і виключно через спеціальні фонди;

– можливість бізнесу використовувати до 70% екоподатку на інвестиції в природоохоронні проекти в регіонах присутності;

– актуалізація переліку природоохоронних заходів, передбачених постановою Кабміну, за рахунок таких європейських практик: управління енергетичними ресурсами, впровадження тепло- і енергозберігаючих технологій і т. Д .;

– введення тимчасового мораторію на підвищення ставки екоподатку до кінця 2021 року.

Нагадаємо, за останніми даними Київ очолив рейтинг міст з найбільш забрудненим повітрям у всьому світі, через задимлення, яке надходить від пожеж з Чорнобильської зони.

За даними рейтингу, в даний час індекс забруднення в Києві становить 155. У деяких районах української столиці індекс повітря знаходиться на позначці «небезпечно».

Також повідомляється, що на другому місці індійське місто Делі, де індекс забруднення становить 141, на третьому – Кувейт з індексом 120.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу