«Держспоживслужба» відповідає за безпеку продуктів харчування на експорт», — експерт

Поділитися:

Кабінет міністрів повернув Міністерству аграрної політики та продовольства будівлю по вул. Хрещатик, 24, в Києві, яке було передано Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства під час об’єднання цих міністерств. Відповідне розпорядження №452-р від 17 травня оприлюднене на офіційному урядовому порталі.

Згідно з документом, Міністерство розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства залишиться працювати в цій же будівлі — воно займе приміщення на другому поверсі площею 577,1 кв. м, на третьому поверсі площею 1471,1 кв. м, шостому поверсі площею 169,6 кв. м і сьомому поверсі площею 1222,3 кв. м.

Як повідомлялося, в кінці квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до держбюджету на 2021 рік, яким передбачено видатки для відновлення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства в сумі 6,86 млрд грн. Крім цього, Кабінет міністрів був зобов’язаний забезпечити передачу Мінагрополітики будівлі за адресою: вулиця Хрещатик, 24, в Києві.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 28 грудня 2020 року прийняв рішення про відтворення Міністерства аграрної політики шляхом скасування його приєднання до Міністерства розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства у 2019 році.

Перед цим Верховна Рада призначила Романа Лещенка на посаду міністра аграрної політики. Лещенко з червня 2020 року очолював Держгеокадастр, а до цього з 1 жовтня 2019 року був уповноваженим президента України із земельних питань.

Восени 2019 року Мінагрополітики було приєднано до Мінекономіки, яке також отримало в управління 285 держпідприємств, з яких 61 був банкрутом, а також Держспоживслужбу та Держгеокадастр. Мінекології відійшли Держводагентство, Держрибагентство і Держлісагентство.

Ольга Шевченко, заступник голови Госпродпотребслужби, говорить так:

«На сьогоднішній день все прописано, Госпотребслужба співпрацює з усіма міністерствами, але коли Кабінет міністрів визначить це офіційно, про це буде повідомлено».

Взагалі ж, питання щодо підпорядкування цієї служби того чи іншого міністерства, на думку пані Шевченко, досить політичні. Служба створювалася з різних відомств. Минулого року був важкий період, але служба працює як єдиний орган. Організаційно — це питання бюджету, який вирішується через міністра, координуючого службу. Вона, на думку експерта, працює ефективно.

Зараз є різні типи служб, контролюючих захворюваність. Одна з них – американська модель, за її подобою створювався Центр громадського здоров’я. І нехай це не зовсім американська модель, але вона працює. Функціонал є, служба працює за рахунок медиків, причому вони повинні мати специфічне утворення.

Проблем станом на зараз багато, вони складні. Пандемія додала ще більше, тому важливо охопити всі питання. При цьому очікувати якихось різких змін чи перерозподілу обов’язків не варто. На думку Ольги Шевченко, на першій позиції повинна бути стабільність.

Більше інформації щодо пріоритетів роботи, виходу на різні ринки, змін, які можна очікувати найближчим часом, Ольга Шевченко розповіла в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу