Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів пропонує створити лабораторію для проведення аналізу якості виноробної продукції, оскільки інших можливостей, щоб прибрати з полиць неякісні вина сумнівного походження, на сьогодні немає.
«Для того, щоб прибрати з полиць магазинів неякісні вина сумнівного походження, потрібно мати можливість для широкого виявлення. Тому Держпродпотребслужба пропонує створити лабораторію по проведенню аналізу за якістю виноробної продукції. Ядерно-магнітний резонансний спектрометр для цієї лабораторії буде передбачений в плані закупівель відомства», – пояснили в Держпродпотребслужбе.
Лабораторія може бути створена на базі Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, для чого необхідно закупити відповідне обладнання, або така лабораторія може бути створена бізнесом і акредитована за встановленою процедурою.
Також у відомстві відзначають, що проблема фальсифікації виноробної продукції існує не тільки в Україні.
«Скандал з фальсифікацією вина, яке йде на експорт, в тому числі в Східну Європу, відбувається в такій країні, як Італія. Один з найбільш відомих прикладів – це затримання поліцейськими цієї країни організованої групи, яка підробляла і відправляла на експорт тосканські вина дуже відомої марки. І, на жаль, сума операцій була на рівні 400 тис. євро на місяць », – розповіли у відомстві.
Раніше повідомлялося, що Держспоживслужба відповідає за безпеку продуктів харчування на експорт.
Також ми писали і про те, що в Україні піднімуть ще один податок на ресторани.