Чи прийдуть додому відбирати субсидію?

Поділитися:

В Україні готується масштабна реформа соціальної служби.

На офіційному сайті Мінсоцполітики з’явилося відразу кілька проектів на цю тему. У тому числі Проект постанови Кабміну «Деякі питання утворення Національної соціальної сервісної служби України».

Планується створити Національну сервісну службу з розгалуженою мережею територіальних відділень і досить широкими повноваженнями.

Нова служба буде проводити верифікацію одержувачів субсидій і соцвиплат, встановлювати факти зайвих виплат і “відсівати” тих, хто, на думку інспекторів, претендує на бюджетні гроші незаконно.

Стару Державну соціальну службу будуть реформувати в національну соціальну сервісну службу. У ній будуть територіальний, і субрегіональний рівні. Контроль над службою буде здійснювати Мінсоцполітики, а не регіональні влади. Реформу, за її оцінками, можна завершити вже до кінця цього року.

Нову сервісну службу планують наділити широким списком повноважень. Зокрема, вона буде курирувати всі основні соціальні сервіси, але найцікавіший пункт діяльності, яким планують навантажити службу, – контроль за виконанням вимог законодавства при нарахуванні соціальних допомог (субсидії, державна допомога, соціальні послуги та виплати та інше).

Як зазначено в проекті, нова служба буде нести відповідальність за використання бюджетних коштів, зокрема при проведенні перерахунків, встановлення розміру виплат, у разі виявлення фактів надміру сплаченої допомоги або її незаконного надання.

Про верифікацію одержувачів субсидій влада заявляє вже давно, і, власне, певна робота ведеться. Але, як правило, все зводиться до збору документів за відповідними критеріями. Скажімо, для субсідіантов є вимога – відмовляти в разі придбання авто або будь-якої великої покупки дорожче 50 тисяч гривень. У проекті ж прямо вказано, що служба буде проводити аналіз матеріального стану сімей з дітьми та оцінювати “ефективність їх соціальної підтримки”. Зокрема, перевірятимуть витрачаються гроші за призначенням. Це стосується багатодітних сімей, опікунів, прийомних сімей, дитбудинків сімейного типу, вихователів дітей-сиріт.

Згідно з проектом, щорічно будуть затверджуватися плани проведення перевірок територіальними підрозділами Національної сервісної служби.

Ситуацію прокоментувала політичний експерт Світлана Кушнір

«На сьогоднішній день вже існують функції моніторингу та верифікації в соціальних службах, є внутрішні методики, за якими складаються Акти матеріально-побутового становища, є чиновники, які складають ці акти. Піднімаючи інформаційну хвилю, в уряді намагаються відвернути увагу від скандалу з Галиною Третьякової, главою комітету з питань соціальної політики. Крім цього в уряді намагаються виправдати слова Третьякової про бідних людей в Україні – обов’язково знайдуть кілька кричущих випадків незаконного отримання субсидій або соціальної допомоги. Реально злодіїв соціальної допомоги потрібно шукати не на рівні громадян, а на рівні керівництва соціальних фондів, які мають доступ до баз даних і мають можливість красти бюджетні кошти. Також законодавцям необхідно розробляти нові закони, які не дозволять красти з соціальних фондів ні чиновникам, ні шахраям », – зазначила Кушнір.

За її словами, звернення за субсидією чи соціальною допомогою – не пов’язане з якістю і кількістю побутової техніки у людини. Воно пов’язане з втратою роботи, здоров’я, нещасним випадком. Тому методики оцінки рівня життя за кількістю побутової техніки не можуть працювати.

Раніше ми писали, що в Міністерстві соціальної політики України ввів нові зміни по категоріям населення, яким країна зобов’язується виплачувати субсидії. Також Кабмін хоче платити субсидії готівкою.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу