Борги за комуналку в Україні вже більше 63 млрд. гривень

Поділитися:

З 20 жовтня для побутових споживачів хочуть ввести жорсткі заходи за борги по комуналці. Йдеться про законопроект №3613, який зареєстрований у Верховній Раді 9 червня 2020 року.

У Пояснювальній записці до законопроекту наводиться статистика, де станом на 1 травня 2020 року. населення заборгувало за комунальні послуги 63,1 млрд грн.

Такий борг не дозволяє комунальникам виплачувати зарплату співробітникам, розвивати свої підприємства і забезпечувати споживачів відповідною якістю послуг. Більш того, систематичні несплати дестабілізують в цілому комунальну галузь.

Депутати Верховної Ради пропонують внести зміни в ряд законів, і якщо їх нововведення прийме більшість, то боржникам за комунальні послуги мало не здасться.

1. Споживачів, які мають борг за комуналку станом на 1 жовтня 2020 року, зобов’яжуть його реструктуризувати і оплачувати. Розмір загального платежу за комуналку (поточні послуги + обов’язковий платіж за договором реструктуризації) не повинен перевищувати 25% доходів для працюючих осіб та 20% для пенсіонерів.
2. На тих, хто не укладе договір реструктуризації, або не платитиме, представники комунальної сфери зможуть оперативно подавати позови до суду. Адже за новим законом позови по комунальним боргами хочуть дозволити приймати без судового збору.
3. Виконавча служба отримує більше можливостей щодо стягнення з населення боргів за комунальні послуги. Фактично борги по комуналці прирівняють до боргів по аліментах.

Таким чином, після прийняття цього закону виконавча служба зможе стягувати з боржника до 50% його заробітної плати; накладати арешт на майно; обмежувати його право на керування транспортним засобом і на виїзд за кордон. Ще одне право виконавчої служби – накладання штрафів на злісних боржників.

Спеціально для Першого ділового телеканалу своє бачення ситуації висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

“Проблема боргів за комунальні послуги не вирішується одним махом. Є кілька складових, які в сукупності дадуть результат і зрушать проблему з мертвої точки. По-перше, це сезонний фактор. Ще в момент роботи уряду Яценюка, перейшли на оплату за тепло по системі” зима / літо “, в результаті, в опалювальний сезон стрімко зростає сума оплати. Якщо повернутися в систему абонентської плати, коли протягом року приходять платіжки з сумами набагато менше, це б дозволило позбутися від частини боргів за комуналку”, – заявляє експерт.

За словами Бориса Кушнірука, багато сімей просто не мають можливості платити тисячі за опалення, тому відкладають з платежами і в підсумку виходять борги.

“Друга проблема – люди похилого віку. Великий відсоток боргів залишається саме у цій категорії. Тут потрібна інша система: з пенсіонерами можна було б підписувати договори, за якими вони щомісяця сплачують за комунальні послуги ту суму, яку можуть фізично. Все інше – записується в борг. а після того, як людина вмирає, його борг повинен буде погасити спадкоємець. Адже часто ми бачимо ситуації, коли при житті бабусям / дідусям допомагати нікому, а після смерті, відразу ж знаходиться купа родичів і спадкоємців “, – пояснює фахівець.

Також, за словами Кушнірука є третя категорія людей, які є злісними порушниками не тому, що платити нічим, а тільки тому, що їм цього не хочеться. Ось для таких людей, на думку експерта, і створюється законопроект, адже в основному, всі вони досить забезпечені.

“Такі люди живуть за принципом:” Борги платять тільки боягуз “. Їм набагато простіше прийти і подати на ту ж реструктуризацію, щоб частина їх боргів була списана. Однак, я б вирішував таку проблему по-іншому. Спеціально для такого контингенту, я б підписував договори з компаніями, які по засобом нових технологій можуть заблокувати каналізацію певної квартирі. Повірте, ніхто не захоче ходити на вулицю, і борги швидко зникнуть “- говорить експерт.

При цьому, за заявою Кушнірука, ніякі скарги в виконавчі органи від злісних неплатників не допоможуть, так як вина, в першу чергу лежить на боржниках.

“А якщо ти не хочеш платити за комуналку, чи не користуйся нею” – резюмував експерт.

Нагадаємо, що Верховна Рада зареєструвала законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг», згідно з яким тепер заборгованість за ЖКП будуть в обов’язковому порядку реструктурувати.

Раніше повідомлялося, що за квітень 2020 року в Києві рівень за житлово-комунальні послуги склав понад 86 відсотків. Це на 6 відсотків більше, ніж в березні. Про це розповів мер Києва Віталій Кличко.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу