«Більшість українських IT-працівників схожі на сировинні ринки з погляду заробітку», – експерт

Поділитися:

Сьогодні IT-індустрія в Україні розвивається швидше за інші сфери і навіть генерує мільярди доларів експортної виручки. Тим не менш, нинішня нестабільна економічна ситуація впливає на IT-сектор.

Чи спроможна держава забезпечити комфортні умови для розвитку галузі, чи існують якісь загрози для бізнесу? Свою думку щодо поточного стану та ймовірних ризиків в IT-секторі висловив Олександр Комареус, підприємець в IT та експерт відкритих даних, який виступив у студії «Першого Ділового» телеканалу.

На даний момент у вітчизняній IT-індустрії працює близько 300 тисяч фахівців, а щороку ринок зростає в середньому на 25-30%, кажуть аналітичні дані, які прокоментував гість у студії.

«Так, справді ринок зростає останні п’ять років дуже активно. З чим це пов’язано? Ну, по-перше, ми бачимо, що живемо в еру, коли у кожному телефоні, у кожному смартфоні знаходиться програмне забезпечення, будь-які виробники автомобілів… і таке інше. Тобто скрізь знаходиться софт, який керує тими чи іншими процесами. Саме тому попит на розробку в цілому постійно зростає. Люди, які займаються цією розробкою (насправді це дуже велика галузь і велика кількість людей працюють у ній), достатньо широкого спектру діяльності (не тільки програмісти або розробники). Починаючи від бізнес-аналітиків, проектних менеджерів, людьми, які безпосередньо пишуть код та людей, які тестують це все».

На запитання чи справді Україна є найбільшим IT-експортером на ринок Європи, Олександр Комареус відповів:

«Мені складно порахувати все у цифрах. Але справді експерти кажуть, що це так. Україна є одним із найбільших експортерів цих послуг. І, якщо говорити про ринок загалом, то, напевно, так, величезна кількість послуг припадає на аутсорс-розробку, що трохи засмучує, тому що насправді гроші заробляють не аутсорсори, а продуктова компанія. Фактично, якщо порівнювати із сировинними ринками, то більшість тих хлопців, які працюють на цьому ринку, вони якраз більше схожі на сировинні ринки з погляду заробітку грошей».

В той же час ми повідомляли про те, що зарплати на IT-ринку в Україні зараз є найвищими серед усіх індустрій, що існують.

Нагадаємо також, що південнокорейська компанія Samsung хоче стати резидентом Діі. Окрім цього, на аналогічне резиденство у додатку претендує українська ІТ-компанія MacPaw.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу