АМКУ просять перевірити співпрацю України з компанією Alstom                 

Поділитися:

Перевірити законність державної допомоги французькій компанії Alstom просять експерти Антимонопольний комітет. Про це повідомили журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Йдеться про Рамкову угоду, за якою Франція надасть Україні €750 млн кредиту на купівлю 130 нових електровозів для «Укрзалізниці». Однак на думку експертів, угода має негативну сторону. Справа в тому, що за її умовами постачальник нових локомотивів вже заздалегідь визначений — це французький виробник Alstom Transport SA. Тобто його не обиратимуть за конкурсом, а це означає, переконані експерти, що Україні доводиться задовольнитися тим, що є, бо свої внутрішні ресурси та національний виробник відсутні.

Ще одна проблема — це податкові та митні пільги для «Альстому», встановлені Рамковою угодою. Компанія зможе постачати локомотиви, не сплачуючи до українського бюджету ні ввізного мита, ні жодного податку, що зазвичай стягуються в Україні. Однак така держдопомога, переконані експерти, обмежує конкуренцію на ринку, до того ж вона не узгоджена з уповноваженим органом — Антимонопольним комітетом. І в Україні, і в Європейському Союзі, надання такої допомоги заборонено.

Раніше повідомлялося, що Alstom підписав кілька десятків договорів з українцями.

Також ми писали й про таке: Франція інвестує 1,3 млрд євро в Україні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу