Восени ціни на продукти різко піднімуться

Поділитися:

Інфляційний тиск повинен підсилитися восени через ослаблення обмінного курсу, зростання світових цін на енергоносії і поступового відновлення внутрішнього попиту, переважно на продукти харчування. До цільовим діапазоном НБУ інфляція повернеться тільки до кінця 2020 року.

Економісти прийшли до висновку, що вже в серпні інфляція в Україні складе 1,5%, а на початку осені ціни почнуть різке зростання.

Чого очікувати від цін на продукти восени? Які категорії продуктів виростуть в ціні найбільше? Чим варто запасатися вже зараз? На ці та інші питання спеціально для Першого Ділового телеканалу відповів президент Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“Мій прогноз досить песимістичний. Однак, кажуть, що песиміст – це добре поінформований оптиміст. Говорити про те, що в Україні найдешевшими фруктами є банани, вже немає сенсу, так як всі ми про це прекрасно знаємо. Коли ми говоримо про сезонні овочах і фруктах, потрібно розуміти, що зараз на ринках найнижчі ціни, і нижче їх вже не буде. Далі все буде тільки дорожче. По деяких позиціях нинішні ціни навіть вище, ніж минулорічні. наприклад, огірки в цьому році коштують від 20 грн / кг, хоча торік ціна на них становила 10-12 грн / кг “- заявляє експерт.

За словами Пендзина, підвищення цін на овочі та фрукти пов’язано з рядом причин. Період посадки був поганим, бо завадили погодні умови і пандемія коронавірусу.

“Багато овочів і фрукти поставлялися по всій країні із Закарпаття, але в цьому році сільське господарство в цьому регіоні дуже постраждало через дощі і повеней” – пояснює фахівець.

Олег Пендзин стверджує, що хоча вартість багатьох продуктів буде рости, але великих стрибків цін українцям боятися не варто. Це обумовлено серйозними обмеженнями по купівельної спроможності громадян України. Президент економічного дискусійного клубу прогнозує зростання цін в середньому на 7-8%.

“Однозначно, в ціні виросте картопля і цибуля, а також інші продукти харчування, які українці споживають масово. Причиною цього стало те, що, наприклад, минулого року, багато засаджували власні присадибні ділянки, а в цьому році через карантин деякі просто не могли дістатися до своїх дач. Тому відсоток людей, які восени підуть в магазин за кілограмом картоплі, виросте “- зазначає експерт.

Що стосується м’яса, Пендзин впевнений, що ціни на м’ясопродукти сильно залежать від їх вартості на європейських ринках. Крім цього, вартість свинини і яловичини безпосередньо залежить від кормової бази, тобто від цін на зерно.

“Того року тонна пшениці коштувала 5000 грн, а в цьому вже 6500. Приблизно така ж різниця у фуражних (кормових) сортів пшениці, а також кукурудзи та інших зернових. Природно, це здорожує кормову базу. Хоча в будь-якому випадку, потрібно дочекатися кінця збору врожаю зернових, щоб проаналізувавши всі дані, побачити чітку динаміку щодо зростання цін на м’ясо і молочну продукцію “- резюмував фахівець.

Міжнародна організація продовольства ООН провела дослідження, згідно з результатами якого в цьому році різко збільшиться кількість голодуючих у світі. Однією з причин стане і зростання цін на продовольство. За словами Пендзина, Україна буде тримати ціни на продукти в рамках світових. За деякими позиціями українські ціни навіть вище, ніж у світі. Тому, навряд чи щось буде дешевшати.

Нагадаємо, що від початку поточного літнього сезону український ринок продукції відзначився сильними ціновими коливаннями. Це сталося через різке введення карантину, а також несприятливих погодних умов для вдалого врожаю, повідомляють фахівці.

Відзначимо, що цінники на багато фруктів і овочі в період весни і першої половини літа були вкрай високі, що не можна було сказати про ціну тієї ж черешні в минулому 2019 році.

Раніше повідомлялося, що департамент стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки опублікував дослідження інфляції.

Як наголошується в документі, в травні 2020 року зростання цін на споживчому ринку очікувано сповільнилося до 0,3% вiд загального скорочення попиту під час карантину, так і сезонного зниження цінового тиску перед влітку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу