Чому в Києві платять на 7 тисяч грн. більше, ніж в Чернівцях?

Поділитися:

За даними Державної служби статистики зараз середня зарплата в Києві на 6889 гривень більша, ніж в Чернівецькій області. У столиці середня зарплата склала 16393 тисяч гривень, а в Чернівецькій області – 9504 тисяч гривень. Також до переліку найбідніших по зарплатах регіонів потрапили Кіровоградська та Тернопільська області.

З чим пов’язаний такий розрив із зарплатами в регіонах і чи відповідають такі дані реальному положенню справ? Про це розповіла політичний експерт Світлана Кушнір в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

Спеціаліст звернула увагу на те, що столиця, як мегаполіс, завжди була більш привабливою для працевлаштування українців і відповідно, саме в Києві зарплати завжди дещо відрізнялися від інших регіонів нашої країни.

При цьому експерт вважає, що вказні цифри з боку Державної служби статистики України не відображають реального стану справ.

Адже в ситуації, коли деякі чиновники отримують зарплати вище двох сот тисяч гривень, а той же касир в супермаркеті отримує в середньому до десяти тисяч гривень, то вірити таким даними досить проблематично.

На даний момент рівень зарплати в тому чи іншому регіоні України загальним чином залежить від тієї кількості робочих місць і кількості кінцевого продукту, які здатна створити та чи інша область.

«Ті ж Чернівці – це регіон досить маленький і там мало виробляється продукції з високим вмістом доданої вартості. Її фактично немає. Раніше там існувало певне виробництво, наприклад, завод електронних приладів. Але зараз це все не працює. Тому працевлаштуватися людям доводиться на більш низькооплачувані посади. Також не можна забувати, що Чернівці – це саме той регіон, який ввжається донатером некваліфікованої робочої сили за кордоном», – зазначила експерт.

Іншими словами, ситуація щодо об’єктивністі рівня середньої заробітної плати, при врахуванні всіх складових, далеко не відображає реальну дійсність. Тому що частина тих же трудових мігрантів, які ніяким чином не декларують свої доходи, отримують явно більшу зарплату в тих регіонах, де вони працюють за кордоном. І природно, що якщо розглядати проблему глобально, то в Україні як ніколи актуальним є питання щодо відсутності хорошої роботи для працездатного активного населення з досить гідною заробітною платою.

Адже зараз, існує просто неймовірна різниця в рівні заробітку. Наприклад, якщо та ж медсестра, яка отримує в районі п’яти тисяч гривень (трохи більше мінімалки), вчилася на цю спеціалізацію протягом багатьох років, то інший українець, який поїхав до Польщі працювати на заводі та пакувати печиво, може отримати близько 20 тисяч гривень в еквіваленті української валютуи І в цьому порівнянні останній просто виконує технічну роботу, так по суті не несе власної відповідальності за життя людини, але отримує за роботу більше.

Варто врахувати, що зараз навколо України існує дуже багато країн-сусідів, які створюють привабливі програми для того, щоб молоді здорові українці покидали державу в пошуках кращого заробітку.

«Говорити про те, що ми знаємо реальну ситуацію щодо середньої заробітної плати за регіонами України – не можна. Тому що зараз приховане безробіття породжує приховане працевлаштування. А приховане працевлаштування – це природно нелегальний процес, який складно відстежити в офіційній статистиці. Також якщо брати офіційні дані, то зараз близько 40% української економіки знаходиться в тіні. Це теж ускладнює статистику», – зазначила фахівець.

Також Світлана Кушнір прокоментувала, що поточне питання щодо збільшення середньої зарплати по регіонах повністю залежить від політики держави і від здатності уряду залучити більше інвестицій в Україну. Також тут не останню роль відіграє недовіра українців, які не вкладають кошти в економіку, так як бояться зайвий раз почати новий бізнес або покласти гроші у банк.

Нагадаємо, що в негативний список по найменшої зарплатні в Україні потрапили Кіровоградська область – 9738, Тернопільська область – 9625 і Чернігівська область – 9621.

Також в Держстаті визначили, що в червні середній заробіток українців значився на позначці в 11 579 гривень зарплати.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу