Чи вистачить Україні 200 судів?

Поділитися:

Глава виконавчого комітету Національної ради реформ при президенті України Михайло Саакашвілі пропонує створити єдиний орган контролю над судами і ліквідувати Вищу раду правосуддя, Вищу кваліфікаційну комісію суддів і Державну судову адміністрацію. Таким чином, в Україні буде не 764 інституцій, а 200.

Однак чи варто проводити таку глобальну судову реформу і скорочувати кількість судів і суддів? І що правильніше було б змінити в поточне українське правосуддя? Про це в четвер, 30 липня, розповів глава Української незалежної фундації юристів Ростислав Кравець в коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, така гучна заяву з боку Саашкашвілі свідчить лише про його повну некомпетентність у цьому питанні. Більш того, створення єдиного органу контролю над українськими судами загрожує більшою узурпацією з боку влади.

«Що стосується бажання створити єдиний орган, то фактично це веде до узурпації влади. Маючи контроль над єдиним органом, який буде контролювати судову систему, державні чиновники отримають повну владу над усією судовою системою і зможуть приймати ті рішення, які вигідні тільки їм. Тому створення єдиного органу виключно свідчить про бажання Саакашвілі допомогти узурпувати владу», – сказав експерт.

На думку Ростислава Кравця, зараз в контексті проблематики українського правосуддя, в країні потрібно в першу чергу закінчити вже розпочаті конкурси, призначити всіх суддів на посади та дати можливість українським судам нормально працювати.

«Наприклад, сьогодні у нас було судове засідання в одному з районних судів Києва, в цивільному суді. Дата наступного засідання – це березень 2021 року. Тому ми ж розуміємо, що подібні реформи ніяк не поліпшать стан судової системи», – звернув увагу на актуальну проблему глава Української незалежної фундації юристів.

Також зараз однією з найбільш явних проблем в Україні є недостатня кількість суддів, а також питання, пов’язане з територіальною юрисдикцією судів.

Остання проблема стала актуальною в зв’язку з проведеною адміністративною реформою в рамках якої в Україні значно скоротилося число районів, а ті, що залишилися, були збільшені.

«Райони збільшені, деякі з них ліквідовані, але суди існують. Яким чином буде вирішуватися питання про розгляд справ, поки незрозуміло. Також я вважаю, що діяльність Вищої ради правосуддя зараз необхідно повністю передати під контроль Ради суддів. І щоб туди входили виключно тільки судді. Там не потрібні сторонні особи, які можуть впливати на його роботу», – навів приклад однієї з можливих реформ експерт.

Також фахівець вважає, що теперішня українська практика формування суддівського корпусу краще б функціонувала за прикладом 2010 року. Тоді б це вирішило частину проблем українського правосуддя.

«Створення дисциплінарних кваліфікаційних комісій відбувалося б не у вигляді центрального органу, а у вигляді регіональних дисциплінарних комісій. Як показала практика, існування саме регіональних комісій дає можливість своєчасно і оперативно реагувати на будь-які правопорушення. Тому що в регіоні всі прекрасно один одного знають, бачать ці порушення і розуміють, з чим вони пов’язані. Коли ж такий розгляд дисциплінарної справи потрапляє до центральних органів, то з урахуванням того, що цих справ дуже багато і розгляд сильно затягується, за підсумком порушники часто не залучаються до відповідальності. Відбувається зловживання владою. Це спроба центрального органу вплинути на регіональний, що найчастіше і відбувається в Україні. Тому необхідно повернутися до практики формування суддівського корпусу 2010 року», – вважає Ростислав Кравець.

Раніше Саакашвілі заявив, що зараз українці просто не довіряють старій судовій системі, так як вона давно загрузла в корупції, а самі суди виставляють власний прейскурант цін для звичайних громадян.

Нагадаємо, що в четвер, 7 травня, президент Володимир Зеленський призначив Михайла Саакашвілі головою Виконавчого комітету Національної ради з питань реформ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу