“Європейські країни копіюють політику України у виході з газової кризи”, – Олександр Чалий

Поділитися:

Україна зіткнулася з тим, що і весь світ. Зокрема, і Європа, і Китай, та інші країни зіткнулися з найвищою ціною на газ. Наразі підписано меморандум між «Нафтогазом» та місцевим урядом щодо забезпечення газом бюджетних установ. Однак подальші дії щодо вирішення глобальної проблеми поки не помітні.

Президент компанії Grant Thornton Ukraine Олександр Чалий відповів на запитання, чи є вихід із цієї ситуації в Україні, наскільки він продуманий, у прямому ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

«Я переконаний, що висока ціна на газ, яку ми зараз спостерігаємо у всьому світі, зокрема і в Україні, вона у своєму складі має дуже високу спекулятивну складову», – сказав експерт, наголосивши на слові «Дуже».

Тобто, за його словами, це не «природна ціна на газ», а ціни «Газпрому» у свою чергу Чалий назвав одним із чинників, який спровокував цю «спекулятивну» складову. З інших факторів впливу на ціни на газ президент Grant Thornton Ukraine назвав: коронавірус, значне зростання споживання газу Китаєм та Азією, а також і те, що Євросоюз ключовим ціноутворенням на газ зробив спотовий ринок. При цьому ЄС “не зробив жодних регуляторів на такі кризові ситуації”.

За словами Олександра Чалого, незважаючи на ситуацію, що склалася, Україна «змогла вчасно втрутитися і змогла зробити певні механізми, які регулюють цей ціновий шок на ринку. Викликів дуже багато. Я не хочу говорити, що все нормально, але держава політично і на регулятивному рівні зробила певні кроки» до вирішення проблеми.

Він додав, що український уряд «провів певну дискусію, виступивши ключовим модератором цієї дискусії між центральною владою, НАК «Нафтогазом» та іншими гравцями на ринку та регіонами (мерами та керівниками територіальних громад)».

“Краще пізно ніж ніколи. І я хочу сказати, що ми це вже зробили, а Європейські країни тільки починають це робити, і чомусь копіюють нас», – відповів експерт після коментаря про те, що всі ці кроки уряду було зроблено вже тоді, коли деякі регіони почали бити тривогу та оголошувати про введення надзвичайного стану.

Раніше ми писали, що ціни на газ стимулюють ЄС переходити на атомну енергетику. Єврокомісія розглядає питання визнання атомної енергетики як «зеленого» джерела енергії.

Також ми повідомляли про чергове зростання цін на газ у Європі. Зростання спотової ціни на європейському ринку обумовлене переведенням газопроводу «Ямал-Європа» в реверсний режим, тобто прокачування газу в цьому напрямку впало до нуля.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу