«Ціни на газ стимулюють ЄС переходити на атомну енергетику» – експерт

Поділитися:

Єврокомісія розглядає питання визнання атомної енергетики в якості «зеленого» джерела енергії. Про це заявив у понеділок після прибуття на засідання Єврогрупи (Ради міністрів економіки та фінансів зони євро) в Люксембурзі віце-президент Єврокомісії та єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс.

«Що стосується сфери атомної енергетики, то в зв’язку з цим було проведено ряд досліджень. ЄК в даний час роздумує над цими дослідженнями, і в цьому випадку важливо, щоб ми визнали роль атомної енергетики в якості низьковуглецевого джерела енергії», – сказав він.

За його словами, ЄК вважає нинішнє зростання цін на газ тимчасовим явищем, який лише прискорить перехід в ЄС до «зеленої» енергетики.

На цю тему говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з провідним науковим співробітником Інституту газу НАН України Костянтином Симейком.

«Сам термін «зеленої» енергетики досить розмитий. І можна вважати, що це – не менший вплив енергетики на довкілля. Ці сонячні та вітрові електростанції, вони також впливають на довкілля ще в періоді будівництва, ще в період експлуатації, відчуження земель. І також великий їх мінус – це те, що їх потрібно балансувати тим самим спалюванням газу, або спалюванням вугілля. І стосовно того… оцієї маніпуляції з цінами на газ, вона призводить до того, до розвитку інших джерел електроенергії. У тому числі атомної генерації», – наголосив експерт.

Також він розповів, що атомна енергетика насправді низьковуглецеве джерело електричної енергії.

«Оскільки навіть на стадії будівництва атомних електростанцій і матеріалів, конструкцій – дуже низькі викиди СО2, а в плані при експлуатації самої атомної електростанції, там взагалі він мізерний. Тому вона вже в Євросоюзі визнана як низьковуглецева енергетика», – зазначив Костянтин Симейко.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу