ЄС відмовився визнавати перемогу Лукашенка в Білорусі

Поділитися:

В ЄС обговорили ситуацію, яка склалася з президентськими виборами в Республіці Білорусь, і вирішили не визнавати перемогу Олександра Лукашенка, чинного президента країни.

А між там ЦВК РБ оголосила остаточні результати — Лукашенко переміг, за нього віддали голоси понад 80% громадян країни. Жозеп Боррель, представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки, заявив про те, що були проведені переговори на рівні міністрів закордонних справ. За результатами підтвердилася інформація про можливе введення санкцій проти Олександра Лукашенка. Також в ЄС не визнають і результатів виборів.

Дві основні причини такого рішення — фальсифікація результатів волевиявлення народу та насильство. Боррель висловився однозначно та заявив, що робота над санкціями вже почалася.

Нагадаємо, що в Євросоюзі всі рішення повинні бути прийняті загальним консенсусом — це означає, що враховується думка кожної країни ЄС. Багато лідерів країн Європи вже встигли офіційно засудити дії, які відбуваються в Білорусі з подачі силовиків. Олександра Лукашенко неодноразово закликали припинити насильство, а також випустити тих, хто був затриманий під час мирних мітингів.

Раніше повідомлялося про попередні результати виборів — на ранок 10 серпня в ЦВК оголосили про перемогу Лукашенка. Також ми писали про те, що на тлі протестів і мітингів до народу звернулася Світлана Тихановська, головна суперниця чинного президента на виборах 2020 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу