«В Україні можливі протести, якщо людей доведуть до відчаю» – експерт

Поділитися:

42% жителів України вважають президента України Володимира Зеленського «розчаруванням року». Про це сказано у звіті, опублікованому 16 грудня пресслужбою соціологічного Центру Разумкова.

На другому місці після Зеленського знаходиться колишній президент України Петро Порошенко. У ньому розчаровані 10% опитаних. 5% респондентів заявили, що розчаровані усіма українськими політиками, а 17% не змогли назвати жодного політика, який викликав почуття розчарування.

Водночас 20% опитаних назвали Зеленського «людиною року», що на 26% менше, ніж у 2019 році.

Дослідження проводилося з 4 по 9 грудня 2020 року, всього було опитано 2018 повнолітніх жителів підконтрольної Україні території.

Як повідомила соціологічна група «Рейтинг», в кінці листопада 2020 року Зеленському довіряли 44% респондентів, а не довіряли – 53%.

Чи варто чекати нових протестів через невиправданих очікувань українців і чому влада так і не виконала свої обіцянки? Подробиці теми розповів український економіст-міжнародник Руслан Осипенко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, протести звичайно ж можуть бути, однак швидше за все це можливо тоді, коли українці будуть остаточно доведені до відчаю через невідповідні соціальних і економічних умов для життя.

«Мається на увазі середній рівень доходу пересічного українця. Наприклад, якщо йому не буде вистачати грошей хоча б на те, щоб заплатити за житлово-комунальні послуги та інші банальні потреби, тоді людина відразу зрозуміє, що в країні відбувається щось не те. Поки що ми бачимо за рейтингом, що приблизно 26% українців все ж довіряють президенту в надії на проведення обіцяних кардинальних реформ. Вони вважають, що час у президента все ще є і дивляться на своє майбутнє в позитивних фарбах», – вказав економіст.

Однак тут потрібно враховувати й підсвідомі речі, які відбуваються в українському суспільстві. Адже люди розуміють, що віддали в країні влада фактично єдиною політичною силою і зараз в українському парламенті існує та сама монобільшість, яка дозволяє голосувати та приймати потрібні реформи.

«Нині суспільство переосмислює, чи виправдовує владу таку велику довіру чи ні. Насправді нині дійсно дуже багато людей розчаровані рішеннями президента і парламенту, адже вони очікували системних дій по боротьбі з корупцією або відновленню справедливості в суспільстві. Але цього ми не бачимо вже більше як рік», – зазначив Осипенко.

Він вважає, що нині найбільш критичними проблемами влади можна назвати відсутність справедливості та не виконані обіцянки.

«Це найболючіші речі, які в суспільстві сприймаються неоднозначно. Що із цим робити? Треба було в першу чергу займатися економікою. Для того, щоб підіймати рівень заробітку звичайних українців. Якби країна взялася за це проблему, то інші б речі вже не сприймалися б настільки гостро. А так ми зараз бачимо істотне падіння економіки, яка стала падати й до настання пандемії коронавірусу. Надалі нам буде не вистачати грошей на пенсії, нам доведеться повертати гроші кредиторам, у нас як і раніше є великий дефіцит державного бюджету і все це, у своєму комплексі, викличе ще більше бурхливу реакцію у суспільства», – резюмував Руслан Осипенко.

Нагадаємо, що за перший рік на посаді президента України Володимир Зеленський заробив 300 тисяч гривень заробітної плати.

Повідомляється, що щомісяця глава держави отримує 28 тисяч гривень. Тобто за рік загальна сума склала 320 727 гривень. При цьому з цих грошей було сплачено податки та збори на 62 541 гривня. Чистими виходило щомісяця по 22 540 гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу