«У радянські часи, щоб стати міністром, треба було знати свою галузь досконало» – експерт

Поділитися:

Верховна Рада підтримала більшістю звільнення трьох міністрів. Так за відставку міністра охорони здоров’я Максима Степанова проголосувало 292 народних депутатів. Основна причина відставки – повільна вакцинація від коронавірусу в Україні, а також нестабільні постачання вакцин.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій сам подав у відставку за власним бажанням. Його рішення підтримали 284 народних депутатів. Однією з причин звільнення називають сумний стан “Укрзалізниці”.

Також Верховна Рада звільнила Ігоря Петрашко, який сам подав заяву про відставку з посади міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. За таке рішення проголосували 280 нардепів. Причинами звільнення Петрашко називають з’явилося держрегулювання цін на пальне, погіршення інвестклімату та збитки «Нафтогазу».

Подробиці теми розповів експерт з муніципального управління Констянтин Салій в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

“Посада міністра не є якимось маркером для конкретної персони. І в цьому немає нічого такого, коли ту чи іншу людину призначають або ж знімають з посади. Міністр – це по суті головна відповідальна особа за певний вектор діяльності тієї чи іншої сфери держави. За ним спостерігають, як в Офісі Президента, так і звичайні українці, які відчувають на собі результати роботи. Тому напевно чиновники самі прийшли до розуміння, що вони не справляються з обсягом поставлених перед ними завдань і не можуть зламати стару систему, яка тягне гроші з України. Але ми звичайно ж всі розуміємо, що всі міністри все одно вважають себе найкращими в рамках своєї діяльності. У нашій історії ще не було таких міністрів, які посипали б голову попелом і розповідали про те, як погано вони працювали”, – сказав фахівець.

При цьому експерт говорить про те, що звільнення конкретних персоналій з посади міністрів – не трагедія для України.

“Ми всі громадяни України й безпосередні споживачі реформ з боку уряду. Ми відчуваємо на собі всі проблеми. І напевно органи влади теж це відчули й прийняли рішення про кадрові зміни. Тут ще раз варто підкреслити, що зміна конкретних людей на постах міністрів – ніяка не трагедія”, – вважає експерт.

Також він прокоментував відставку ексміністра інфраструктури Владислава Криклія.

“Річ же не в тому, що пан Криклій хороший або поганий. Суть полягає в тому, що раніше навіть за радянських часів для того, щоб стати міністром, потрібно було бути винятковим експертом у своїй галузі. Владислав взявся за дуже важку справу, не знаючи при цьому про сфери впливу всередині. Звичайно ж, за час свого часу міністром він отримав певний досвід для того, щоб вирішити головні проблеми. Але напевно він все-таки відчув, що йому не вистачає специфічної профільної освіти для того, щоб швидко і якісно вирішити питання. Як того нині вимагає суспільний запит”, – сказав він.

Також Салій підкреслив, що раніше потрібно було попрацювати мінімум 20 років у відповідній галузі для того, щоб обіймати посаду міністра. Наразі вже все зовсім інакше.

“Але це комплексна проблема. Зараз у нас дуже багато чиновників і мерів, які абсолютно не знають, як живуть пересічні урядовці. Раніше для того, щоб стати міністром потрібно було опрацювати мінімум 20 років у відповідній галузі. Нині була просто надія на те, що людина поза цією сферою прийде й одним махом припинить всі корупційні моменти. І щось звичайно ж за підсумком вдалося, але, мабуть, цього було недостатньо для того, щоб продовжити свою діяльність. Варто відзначити, що він все-таки людина мужня і зміг поступитися своїм місцем іншому менеджеру, який зможе замість нього краще втілити завдання міністерства”, – резюмував експерт.

Нещодавно стало відомо, що новий міністр інфраструктури України Олександр Кубраков буде займатися на своїй новій посаді. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський на своїй пресконференції від 20 травня.

За словами лідера країни, фокус нового міністра буде зосереджений на створенні національної авіакомпанії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу