“Через АМКУ бізнес вирішує свої питання” – експерт

Поділитися:

Верховна Рада підтримала звільнення з посади голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва. На засіданні 3 липня  відповідне рішення підтримали 226 народних депутатів.

Самого Терентьєва в залі засідань при цьому не було.

2 липня голова АМКУ направив голові Верховної Ради Дмитру Разумкову заяву про відкликання поданої напередодні заяви про відставку. Однак спікер ВР на засіданні 3 липня заявив, що ця заява чинною не є, і “чинною залишається тільки перша заява про відставку”.

Чому Терентьєв змінює власні рішення, як взагалі оцінюється діяльність голови АМКУ, та хто буде наступним? На ці та інші питання спеціально для Першого ділового телеканалу відповідав шеф-редактор видання Цензор.нет – Юрій Бутусов.

Думаю, що в цій ситуації, головною причиною є боротьба за контроль ринку роздрібної торгівлі цигарками та контроль над власне всеукраїнським табачним ринком. Як відомо, монополістом цього ринку зараз є компанія “Тедіс”, власником якої є Борис Кауфман. Звичайно, якщо одна структура з 2011 року контролює роздрібну торгівлю табачними виробами по всій країні, знайдеться чимало охочих знищити цю монополію” – заявляє експерт.

За словами Юрія Бутусова, звільнення голови АМКУ пов’язане зі штрафом в 6,5 мільярда гривень проти “Тедіса”, а президент Зеленський по суті допомагає “Тедісу” виграти справу.

Насправді “Тедіс” не хоче сплачувати штрафи, але інших засобів примусити відмовитися компанію від монополії на жаль не існує. Тепер, звісно, буде йти боротьба в судах. Перше засідання вже відбулося  23 червня, однак відразу ж був перенесений. А вже 1 липня президент Зеленський примусив голову АМКУ написати заяву про відставку. Проте згодом Терентьєв відмовився від своєї заяви” – пояснює експерт.

Термін повноважень голови комітету і держуповноважених згідно із законом становить сім років. “Голова Антимонопольного комітету може бути звільнений з посади у разі вчинення ним злочину та у зв’язку з неможливістю виконання обов’язків через стан здоров’я. Голова АМКУ має право заявити про свою відставку президенту країни”, – закріплено в законі.

Бутусов вважає, що будь-який кулуарний переділ влади не призводить до зміцнення держави і ніякої користі не несе.

Якщо у Зеленського є питання до Терентьєва, він повинен перевірити діяльність АМКУ і винести законне рішення у межах свої повноважень.  Адже проблема не в тому, що хочуть усунути Терентьєва, хочуть вирішити для приватного бізнесу їхню приватну проблему, й нанести збиток державі на багато мільярдів. Монополія – це база для тіньової торгівлі, контрабанди тощо” – резюмує експерт.

Нагадаємо, що тимчасово виконуючою обов’язки голови Антимонопольного комітету України призначили Ольгу Піщанському. Таке рішення ухвалив уряд України, повідомляє джерело зі стін ВР.

Відзначимо, що раніше пост глави відомства покинув Юрій Терентьєв. Його відставку підтримало монобільшість депутатів українського парламенту.

Раніше повідомлялося, що АМКУ досліджував скаргу компанії «Бетон Нова Інтернешнл» щодо дій АТ «Харківобленерго» в плані недопущення до конкурсу на поставку опор для повітряних ліній електропередач майже на 70 млн. Гривень. Компанія поскаржилася, що її просто не допустили до участі в конкурсі.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу