Турецький гамбіт: Чи понесе Порошенко відповідальність за дії своїх протеже?

Поділитися:

Журналісти, які раніше оприлюднили записи розмов нардепа Віктора Медведчука, що нині перебуває під санкціями та домашнім арештом, оприлюднили фінальну серію записів. На записах Медведчук від імені тодішньої влади домовляється про незаконні бізнес-оборудки з представниками країни-агресора.

Все почалося з інтерв’ю Луценка, який визнав ці записи достовірними. Соратник Порошенка сказав про це в ефірі телеканалу Порошенка «Прямий», однак запис програми згодом зник з платформ. В інтерв’ю Луценко зазначив, що Генпрокуратуру, за час його каденції, не повідомили про жоден із цих записів Медведчука, які зараз фігурують. А згодом додав, що знає співробітника СБУ, який записував розмови.

Далі Національне антикорупційне бюро виявило цікавість і попросило Службу безпеки України надати їм четверту серію плівок Медведчука. За інформацією НАБУ, саме в СБУ робили записи згідно з законом. Раніше в СБУ заявляли, що експерти перевіряють справжність опублікованих у ЗМІ записів.

Генпрокурор Ірина Венедиктова розповіла, що опубліковані записи розмов є у кримінальних провадженнях щодо Медведчука. Причому наголосила, що розслідування за епізодами, про які йдеться у плівках, почали ще до публікації записів. Виходить, що для влади оприлюднені записи не стали відкриттям.

Артем Ситник повідомив, що детективи провели ретельне розслідування щодо справи по «трубі Медведчука», про яку теж йдеться в записах. Є й підозрювані в цій справі. Днями Господарський Суд Житомирській області відкрив провадження за позовом фонду держмайна про повернення так званої «труби Медведчука» державі. Щодо аудіофайлів, то за інформацією Артема Ситника, все в рамках законних процедур за рішенням суду.

У зв’язку з цим у громадськості виникло питання: чому проти Медведчука є санкції, є справа про держзраду, а от проти того, хто координував фактично його діяльність, нічого немає? Також у соцмережах цікавляться: чи не вийде так, що відповідатиме за все пішак, а більш значима фігура відбудеться статусом свідка у справі? Принаймні саме в такій ролі Петро Порошенко побував на допиті в СБУ у справі Медведчука.

Член комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони, народний депутат від фракції «Слуга народу» Ірина Верещук заявила, що Офіс Генпрокурора та Служба безпеки України повинні розслідувати схеми з поставками вугілля з окупованих територій. За її словами, тим, що Петро Порошенко за підсумками тригодинного допиту в СБУ пообіцяв обґрунтувати купівлю вугілля з Росії у 2014-2015 роках, він визнав автентичність записів.

У 2014 році через військові дії на Донбасі видобуток вугілля, зокрема антрациту, в Україні значно впав, що призвело до його дефіциту на теплоелектростанціях, а отже, й до проблем у виробництві електроенергії. Тоді Україна домовилась про постачання вугілля з Південно-Африканської Республіки, однак у листопаді 2014-го до нього виникли питання через нібито низьку якість. За даними журналістів, тоді Медведчук став посередником у закупівлях вугілля з окупованих територій. Але на «плівках Медведчука» зазначається про те, що вугілля закуповувала фірма-посередник, продаючи його потім «Центренерго». І президент мав про це знати.

Були й інші джерела вугілля, зокрема в Україні чи сусідній Польщі. Зрештою, питання переобладнання станцій можна було розв’язати за кілька місяців. Тож, закупівлі вугілля саме в окупантів можна було оминути.

Для закупівлі вугілля у бойовиків використовували готівку. Її, за даними журналістів, доставляла Служба безпеки. Зокрема, на записах згадується, що доставлення грошей до блокпостів мав забезпечувати перший заступник голови СБУ. Журналісти звернулися до тодішнього глави СБУ Валентина Наливайченка, однак той сказав, що про передачу готівки нічого не знає. Тодішній міністр енергетики Юрій Продан стверджує, що поставка вугілля з окупованих територій з липня 2014-го стала неможливою.

Після того, як відбулися перші бої в Дебальцевому, через знищення залізничних колій були заблоковані поставки. За словами Продана, Україна дійсно втратила все вугілля марки «антрацит» і пісне вугілля. Продан припустив, що після того, як він склав повноваження міністра енергетики, вугілля з ОРДЛО поставлялося фірмами-посередниками, але там не було вже державних підприємств.

А у фінальній частині записів телефонних розмов Медведчука ідеться про його участь у газових переговорах між «Нафтогазом» і «Газпромом», в організації схеми імпорту електроенергії з Росії через «прокладку» — партнера президента Порошенка. Таким чином, виходить, що і «Ротердам+» був створений не без втручання Петра Порошенка.

З тодішньої адміністрації президента роль Медведчука подавалася виключно як переговорника з питань обміну полоненими. Офіційна роль в обміні полоненими надала Медведчуку багато привілеїв: дозвіл на регулярні прямі польоти з Києва до Москви, легалізований контакт з бойовиками, публічний статус рятівника.

На записах Медведчук активно бере участь у газових переговорах України та Росії та перемовинах щодо імпорту російської електроенергії. В першому випадку відстоює інтереси Росії, а в другому — приватні інтереси бізнес-партнера президента Порошенка.

Восени 2014-го Україна зіштовхнулася з дефіцитом електроенергії, тож довелося вести ще одні переговори з Росією. Своєю чергою, Росії потрібна буда електрика для окупованого Криму, який залежав від материкового світла практично повністю. І тому Москві потрібен був подвійний контракт: продавати Україні електрику так, щоб Україна її постачала в Крим. Незадовго до підписання контракту ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що у контракті може бути прописано посередника – кіпрську прокладку, яку контролював бізнес-партнер Порошенка енергетичний бізнесмен Костянтин Григоришин.

Також журналісти опублікували записи, які розкривають історію отримання Медведчуком української частини нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» («труби Медведчука»), причетність до якої Медведчук неодноразово заперечував. Усі спроби довести резонансні справи щодо впливових фігур раніше закінчувалися нічим. І той факт, що Медведчук – під домашнім арештом, вселяє більше надій, що справу доведуть до кінця. Проте, багато хто пам’ятає, що і плівки Гладковського завершились нічим.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу