Рада створює антикорупційну стратегію – чого чекати?

Поділитися:

У Верховній Раді Комітет з питань антикорупційної політики завершив роботу над антикорупційною стратегією на найближчі роки. Серед планів – створення умов для незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, встановлення держконтролю за банківськими рахунками громадян.

Народні депутати обговорили понад півтисячі поправок, доопрацювали проєкт закону «Про засади державної антикорупційної політики на 2020—2024 роки» й підготували до голосування у другому читанні.

Серед проголосованих поправок – пропозиція від Нацагенства з питань запобігання корупції щодо посилення статусу та розширення повноважень голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і його заступників.

Також підтримали поправку щодо створення єдиного реєстру рахунків фізичних та юросіб, доступ до якого (за пропозицією НАЗК) матиме низка правоохоронних органів. У Комітеті зауважували, що не йдеться про позасудовий доступ до стану рахунків. Реєстр передбачає лише відомості про наявність рахунків у банках у конкретного громадянина. Представники Нацбанку зауважили, що в такому випадку необхідно зберігати баланс між приватними інтересами особи та публічним інтересом держави. Оскільки подібний реєстр напряму пов’язаний з банківською таємницею. Однак, голова Комітету запевнила, що створення реєстру жодним чином не порушуватиме банківську таємницю. Офіційно доступу до такого реєстру не буде, але фактично ним зможе скористатися будь-хто, хто матиме “паролі”, зазначають експерти.

Нагадаємо, що український парламент проголосував за внесення змін до вітчизняного законодавства в частині упорядкування окремих питань щодо захисту викривачів корупції.

Раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів України прокоментувало успіхи в рамках боротьби уряду з корупцією і контрабандою на митниці.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу