Накопичувальна система: українці передпенсійного віку залишаться без пенсій

Поділитися:

В Україні з нового року може з’явитися накопичувальна система пенсій. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль не виключає такі терміни.

За його словами, це неминуче для України, оскільки сьогодні мало дітей і багато людей продуктивного віку.

Вже через 15 років може так статися, що на одного працюючого припадатиме два пенсіонери і накопичувальна система може стати єдиним шляхом для майбутніх пенсіонерів отримувати гідну пенсію, а для бізнесу – зберегти адекватне навантаження, – зазначив голова уряду, додавши, що зараз готуються відповідні законопроекти.

Всього планується три варіанти – одноразова виплата всієї суми накопиченої пенсії, розстрочка виплат на п’ять-десять років або довічне утримання з фіксованою сумою, – пояснив Шмигаль.

Він також уточнив, що згідно з одним із варіантів на накопичувальні пенсії будуть йти 2% від нинішнього ЄСВ і 2% від податку на доходи фізичних осіб і це дозволить при виході на пенсію отримати мільйон гривень.

Нагадаємо, на сьогоднішній день в Україні діє солідарна державна пенсійна система. Простими словами, при такій системі працююче покоління платить за тих, хто вже вийшов на пенсію.

При накопичувальній системі людина сама збирає собі не пенсію, поки працює, роблячи відрахування з заробітної плати. Дані кошти до виходу на пенсію також можуть інвестуватися і приносити дохід.

Раніше повідомлялося, що пенсіонери старше 75 років отримають обіцяну урядом доплату тільки в 2021 році. Надбавки за 500 гривень отримають близько мільйона чоловік.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу