МВФ може залишити Україну без траншу

Поділитися:

Українські економісти розповідають про те, що Україна може не отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду. За іншим сценарієм його просто відтермінують. Таке рішення, на думку аналітиків, може прийняти МВФ, як відповідну реакцію на ручне регулювання ціни газу, яке ввів Кабмін.

Відомо, що днями уряд дав задню ринковому ціноутворенню і повернувся до регулювання ціни на газ. Фахівці вважають, що це природна реакція пострадянських менеджерів на обурення і протести. Однак адекватна реакція повинна бути зовсім інший. На думку українських економістів, треба навести порядок у ціноутворенні для монополій.

Слід зазначити, що МВФ дуже чутливо ставиться до цього питання. Довгий час існувала схема з перепродажу дешевого газу промисловості. Можливо, уряду вдасться переконати МВФ, що це тимчасово. Але навряд чи Україна отримає транш до кінця опалювального сезону – коли скасує регулювання.

“Транш від МВФ відкладається. Не знаю, не скасують його зовсім. Тому що уряд і президент за цей час зробили багато речей, які не менше поганими для економіки та інститутів. Питання в тому, на якому етапі у фонду увірветься терпець”, – резюмують експерти.

Нагадаємо, що переговори між урядом України і Міжнародним валютним фондом в рамках перегляду програми Stand-By тривають. Проте МВФ все ще не називає терміни отримання нашою країною другого траншу.

Раніше повідомлялося, що глава Міністерства фінансів України, Сергій Марченко, заявив про бажання змінити формат співпраці з Міжнародним валютним фондом. Міністр вважає, що МВФ є важливим партнером для країни не через сум грошових переказів, а як інституційний кредитор.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила