Молдова завершила будівництво газопроводу в обхід України

Поділитися:

Міністр інфраструктури і регіонального розвитку Молдови Андрій Спину повідомив про завершення будівництва газопроводу Ясси-Кишинів, що об’єднує ГТС Румунії та Молдови.

«Після декількох років праці, бюрократії, процесів, труба «Ясси-Кишинів» надає нам доступ на європейський енергетичний ринок, я говорив з румунськими чиновниками про можливість поставок газу», – заявив Спину.

Очікується, що новий газопровід з Румунії до Молдавії з’єднає Кишинів з європейською ГТС і підвищить енергобезпеку країни.

Газопровід «Ясси-Унгени-Кишинів» будувався майже десять років. У 2014 р відкрився газопровід «Ясси-Унгени» (обидва міста знаходяться недалеко від кордонів двох країн), але так і не був запущений для комерційного використання.

Протяжність газопроводу становить 43,2 км, а його пропускна здатність – 1,5 мільярда кубометрів.

Щоб газопровід «Ясси – Кишинів» зміг заробити на повну потужність, Румунія на своєму боці повинна добудувати і запустити в експлуатацію гілку Онешть – Гереешть – Лецкана і побудувати дві компресорні станції. За найсприятливіших обставин Молдова зможе отримувати газ з Румунії по цій гілці не раніше 2022 року.

Молдова і «Газпром» все ще не домовилися про чергове продовження газового контракту, термін дії якого закінчився 30 вересня.

Сторони вирішили тимчасово продовжити договір на колишніх умовах на один місяць. У жовтні Молдова буде отримувати газ за ціною $ 790 за тисячу кубометрів, тоді як у вересні ціна становила $ 550 за тисячу кубів.

Раніше повідомлялося, що канцлер Німеччини Ангела Меркель зробила публічну заяву з приводу підтримки України щодо газопроводу «Північний потік-2».

Також ми писали, що в українській державній компанії НАК «Нафтогаз» України розповіли, якими ще методами можна блокувати «Північний потік-2».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу