Лідери п’яти держав виступили зі зверненням проти ядерної війни

Поділитися:

П’ять ядерних держав випустили спільну заяву. На офіційному сайті Білого дому повідомили, що у понеділок, 3 січня, документ підписали Китайська Народна Республіка, Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки та Французька Республіка

Відтак, усі ці країни вважають своєю першочерговою відповідальністю недопущення війни між державами, які мають ядерну зброю.

«‎Ми заявляємо, що в ядерній війні не може бути переможців і вона ніколи не повинна бути розв’язана. Оскільки застосування ядерної зброї мало б далекосяжні наслідки, ми також підтверджуємо, що ядерні озброєння – поки вони продовжують існувати – повинні служити оборонним цілям, стримування агресії і запобіганню війни. Ми вважаємо, що подальше розповсюдження таких озброєнь має бути запобігання»‎, — йдеться у заяві.

Крім того у заяві країни-підписанти наголосили на важливості протидії ядерним загрозам та дотримання угод у сфері нерозповсюдження ядерних озброєнь. Це стосується й зобов’язання щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) та Договору про загальне та повне роззброєння під міжнародним контролем.

«Ми маємо намір і далі займатися пошуком двосторонніх і багатосторонніх дипломатичних підходів, щоб уникати військової конфронтації, зміцнювати стабільність і передбачуваність, підвищувати рівень взаємного розуміння і довіри і запобігати гонці озброєнь, яка нікому не принесе вигоди і стане загрозою для всіх. Ми сповнені рішучості вести. діалог на основі взаємної поваги та визнання інтересів та занепокоєнь один одного в галузі безпеки», — декларується у документі.

Нагадаємо, раніше віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції підписала Угоду про фінансування річної програми дій 2020 року щодо співробітництва у сфері ядерної безпеки між урядом України та Європейською комісією.

Також ми писали про те, що США мають намір виготовити щонайменше 480 нових ядерних авіабомб B61-12. Зокрема, для оснащення своїх стратегічних стелс-бомбардувальників B-2 Spirit та розроблюваних B-21 Raider, а також американських та інших натовських винищувачів-бомбардувальників у Європі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу