“Ідея перенесення міністерств у регіони – утопічна”, – експерт

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський запропонував провести децентралізацію центральних органів влади та переправити міністерства у регіони.

Чим викликана ця ідея, чи реальна вона взагалі, які плюси та мінуси це матиме – в ефірі телеканалу “Перший Діловий” розповів політолог Ігор Петренко.

“Ідея децентралізації – правильна. Але, скажімо, перенесення міністерств – це, по-перше, утопічно, а по-друге, ця ідея – шкідлива. Оскільки, міністерство – це не лише питання будівлі, не лише питання безпеки, комунікації. Міністерство складається з інших інституцій, людей, інших центральних органів влади, науково-дослідних інститутів, які обслуговують ті чи інші відповідні міністерства. Уявіть, весь цей ланцюжок необхідно буде розрубати, або, відповідно, перенести. Хоча, тут треба сказати, що Немчінов (ред. Олег Немчінов – міністр Кабінету Міністрів) назвав одну з передумов перенесення – питання діджиталізації. Тобто, переведення усіх процесів в онлайн-режим, використання захищених відеодзвінків. Можливо, за умови досягнення високого рівня діджиталізації органів державної влади – це буде простіше. Але всеодно – значна проблема”, – наголосив політолог.

Також експерт вважає, що питання перенесення міністерств ускладнено людським фактором, адже працівники відомств мають родини, усталене життя.

“Уявіть собі, спеціаліст, працював у Києві 20 років. У нього є дружина, дача, квартира, а його будуть змушувати переїжджати. Скоріше за все, людина відмовиться від місця у міністерстві. Або пропозиція має бути переконливою”, – зазначив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу