«Без сторонньої допомоги Фірташ не зміг би отримати всі свої активи» – екс-співробітник СБУ

Поділитися:

Президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО про введення персональних санкцій проти бізнесменів Дмитра Фірташа і Павла Фукса.

Всього за поданням СБУ санкції введені проти 538 фізичних та 540 юридичних осіб.

Відповідний указ №266 / 2021 від 24 червня опубліковано на сайті президента і вступає в силу з дня його оприлюднення.

В пакеті санкцій проти Фукса і Фірташа – блокування активів, обмеження торгових операцій, повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України, запобігання виведенню капіталів за межі України, призупинення виконання економічних і фінансових зобов’язань, анулювання або призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами.

Крім того, застосовується заборона участі в приватизації та оренди державного майна, повна заборона заходу іноземних невійськових суден і військових кораблів до територіального моря України, заборона видачі дозволів і ліцензій Національного банку України, припинення видачі дозволів і ліцензій на ввезення в Україну або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, заборона передачі технологій, прав на об’єкти інтелектуальної власності та інші санкції будуть відповідати принципам їх застосування, встановленим законом України «Про санкції».

Також рішенням РНБО Фукс і Фірташ позбавляються державних нагород України.

Санкції вводяться терміном на три роки.

Раніше конгресмени від Республіканської та Демократичної партій США оприлюднили лист, який вони адресували держсекретареві США Ентоні Блінкеном і генпрокурору Мерріка Гарланд.

Демократи Марсі Каптур та Майк Квіглі, а також республіканці Байа Фіцпатрік і Енді Харріс припустили, що український бізнесмен Фірташ міг корумпувати судову систему в Австрії, так як Відень затягує з відповіддю про його екстрадицію в США.

Подробиці теми розповів колишній співробітник СБУ Михайло Притула в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«На сьогоднішній день, без сторонньої допомоги, ми розуміємо, що пан Фірташ не міг отримати всіх цих гігантських активів. І коли РНБО починає застосовувати санкції навіть до одного активу і пан Фірташ не може від цього відбитись, то для всіх учасників його системи це знак, що зараз будуть вводитися санкції по всіх фронтах пана Фірташа. Тому всі ці активи будуть токсичними і він буде намагатись їх позбутись якомога швидше, і вартість їх впаде», – розповів Михайло Притула.

Крім того, екс-співробітник СБУ зазначив, що він хоче, аби ліцензії отримали українські інвестори, а не закордонні. Він вважає, що таким чином можна зберегти українські гроші в Україні.

«Ліцензії, як сказав Данілов, будуть відкрито виставлені на СОТі і я думаю, що їх купить той, в кого є гроші. Це може бути будь-який з багатих людей України, їх достатньо багато. Вони можуть навіть акумулювати свої ресурси, зрештою об’єднати ресурс. Я сподіваюсь, що врешті-решт вони зможуть зберігати українські гроші в Україні, і це буде внутрішній інвестор, а не закордонний», – додав екс-співробітник СБУ.

Какое влияние окажут санкции против Фирташа?

Нагадаємо, що в австрійському суді прокоментували справу Фірташа.

Також раніше ми повідомляли, хто не голосував за санкції проти Фірташа і Фукса.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу