40 країн візьмуть участь в кліматичному саміті

Поділитися:

Дводенний віртуальний саміт з питань клімату збирає в четвер президент США. На нього запрошені лідери 40 держав, в тому числі Китаю, Росії, Індії, а також папа Франциск.

Зайнявши 20 січня пост 46-го глави Білого дому, Джо Байден серед перших підписав указ про повернення США до Паризької кліматичної угоди. Як підкреслила прес-секретар Білого дому, саміт організований в перші 100 днів президентства Байдена, оскільки це його пріоритет: “Послання, яке президент хотів би направити країні і світу в цілому, полягає в наступному: ми зіткнулися з серйозною кліматичною кризою і, як країна зі значним обсягом викидів CO2, збираємо найбільші економіки світу, щоб обговорити це “.

Вашингтон має намір взяти на себе амбітні зобов’язання: скоротити обсяг викидів вуглекислого газу на 50% до 2030 року в порівнянні з рівнем 2005-го.

Напередодні Євросоюз представив ще більш амбітну мету: скоротити показник викидів СО2 на 55% до 2030-го в порівнянні з рівнем 1990 року.

“В області захисту клімату США не можна назвати нашим старшим братом, – каже Ютте Гутланд, доповідач Європарламенту з питань клімату. – Ми – Євросоюз – його старший брат або старша сестра. Вони повинні надихатися нашим прикладом, всім тим, чого нам уже вдалося досягти”.

Про необхідність адаптації економіки до вимог захисників клімату говорив і Володимир Путін в середу в щорічному посланні Федеральним зборам. Росія як і раніше входить в п’ятірку країн з найбільшим обсягом викидів вуглекислого газу в атмосферу.

“Ми повинні відповісти на виклики зміни клімату, адаптувати до них сільське господарство, промисловість, житлово-комунальне господарство, всю інфраструктуру. Створити галузь з утилізації вуглецевих викидів, домогтися зниження їх обсягів, ввести жорсткий контроль і моніторинг”, – заявив зокрема президент РФ .

Китай, ще одна країна з великим об’ємом СО2, в ході суботнього візиту спецпосланця США з питань клімату Джона Керрі в Шанхай, визнала, що відсутність співпраці в боротьбі з глобальним потеплінням було б “самогубством”.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу