«Зараз на ринку енергетики експерти кричать: «Вовк!”, але вовка поки немає »- Дмитро Марунич.

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля про прийняття вичерпних заходів для вирішення проблем функціонування ринку електричної енергії в Україні, зокрема, забезпечення справедливих умов діяльності для всіх суб’єктів господарювання об’єднаної енергетичної системи України.

Зеленський тримає під особистим контролем питання забезпечення стійкої і надійної роботи об’єднаної енергетичної системи України і доручив прем’єру щотижня доповідати про результати виконання поставлених завдань.

Крім того, Зеленський підписав закон № 810-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії”, який Верховна Рада ухвалила 21 липня 2020 року.

Дмитро Марунич, експерт з енергетичних питань та співголова Фонду енергетичних стратегій
вважаэ, що президенти змінюються, а чиновники у нас не змінюються.

“Українська енергетика останні кілька місяців перебуває в кризі і ті заходи, які були організовані в рамках антикризового штабу – результату не принесли. Ми не змогли до кінця вийти з кризи через глибокі об’єктивны причини. Доручення офісу Президента прем’єру полягає в тому, щоб зробити хоч щось, щоб вивести зі збиткової зони українську енергетику », – розповів Марунич.

За деякими оцінками ринок енергетики генерував до 1 млрд. гривень збитків на місяць, чого раніше ніколи не спостерігалося.

«Ситуація з розрахунками в енергетиці зараз досить серйозна, якщо не сказати – критична. Я кажу зараз про розрахунки перед Енергоатомом, перед ВДЕ, перед Укргідроенерго. Плюс держава має величезний борг, що сформувався ще до запуску ринку в 2019 році. І всі ці борги зараз оцінюються в суму понад 30 млрд. гривень », – зазначає Марунич.

ДП  Енергоатом “в першому півріччі 2020 року виробило 39,5 млрд кВт-год. ​​електроенергії, виконавши план на 102,4%.

Очевидно, що навантаження про виробництву електроенергії потрібно перерозподіляти.

«В.о. міністра енергетики Ольга Буславец прізналась, що Енергоатом заробив близько 2 млрд. грн. До честі уряду, він намагається якось утримати ситуацію. Але боюся, щоб не вийшло в сфері енергетики, як в старій добрій казці, коли люди кричали: «Вовк!», а вовка не було. А коли прийшов вовк – людям вже ніхто не повірив. Зараз у нас почали зупиняти цілі блоки на атомних АЕС. Так ось – зупинка кожного блоку – це дуже громіздкий процес, і треба дивитися, щоб в подальшому не вийшло так, що блок зупинили, а запустити вже не змогли. Ось тоді прийде справжній «вовк» на ринок енергетики і можуть початися віялові відключення », – сказав Марунич.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу