«Закордонні інвестори не будуть інвестувати в «токсичний актив», яким є зараз надрокористування» – експерт

Поділитися:

Рішенням Ради національної безпеки і оборони були анульовані чотири ліцензії по видобутку титану, три з розробки вуглеводнів і дві з розробки рудних родовищ.

Про це заявив секретар Ради безпеки Олексій Данилов.

«Рішенням РНБО з метою захисту економічних інтересів держави були анульовані у недобросовісних надрокористувачів раніше видані ліцензії: 4 ліцензії на видобуток титану, 3 – на розробку і видобуток вуглеводнів, 2 ліцензії на розробку рудних родовищ», – повідомив він.

Секретар РНБО підкреслив, що влада починає наводити порядок в сфері користування надрами, видачі ліцензій, як і обіцяв Президент Володимир Зеленський.

Крім того, на засіданні РНБО було заслухано доповідь голови Державної служби геології і надр про стан виконання рішення РНБО від 19 березня 2021 року «щодо стану справ в сфері надрокористування» (введеного в дію Указом Президента України від 25 березня 2021 № 122).

«Хочу відзначити, що є перші позитивні результати реалізації рішення Ради нацбезпеки і оборони, і не по лінії відомства Опімаха, а з боку представників великого бізнесу, яких ми поки не називаємо олігархами », – сказав Данилов.

Він зазначив, що державі добровільно повернули дві ліцензії на видобуток природного газу і видобуток сирої нафти, мова йде про компанії ТОВ «ГЕО АЛЬЯНС ТАРАНУШИНСЬКЕ» (Харківська область) і ТОВ «ГЕО АЛЬЯНС ПІВДЕННО-ОРІЛЬСЬКЕ» (Дніпропетровська область).

«Хоча засновники цих компаній знаходяться на всім нам добре відомих островах, держава вітає подібні ініціативи «українських кіпріотів» і закликає інших представників великого бізнесу слідувати такому прикладу і бути відповідальними надрокористувачами», – підкреслив він.

Подробиці теми розповів економічний експерт Геннадій Ричка в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я впевнений, що ніяких економічних наслідків не буде, з тієї причини, що ліцензії, які незаконно відібрані в їхніх власників, вони автоматично стають токсичними. Ці токсичні активи не будуть інвестувати зарубіжні інвестори. Тобто ми повинні на ринку закордонному інвестору запропонувати токсичний актив, який незрозуміло, поза правовим полем, відібраний у якихось власників, і зараз ми повинні інвестору сказати: «Ви повинні інвестувати сюди 100 млн доларів для видобутку газу». Який інвестор буде інвестувати в такі токсичні активи? Це виключено» – зазначив експерт.

Крім того, експерт пояснив, що спершу потрібно розібратись з тим, хто повинен був займатись видобутком корисних копалин та кому належала ліцензія. Лише тоді є ймовірність знайти інвесторів.

«Необхідно розуміти безпосередньо, кому належала ліцензія, хто повинен був проводити цей видобуток, які інвестиції туди вже направлено і вже знаходити інвестора, можливо, для того, щоб він інвестував в цей актив» – додав Геннадій Ричка.

Как будут работать санкции СНБО против олигархов-недропользователей?

Раніше повідомлялось, що інвестори чекають на подорожчання нафти.
Крім того ми писали, що іноземні інвестори скорочують покупку ОВДП.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу