«За цінами на газ та електрику українські виробники опинилися у кращій ситуації, ніж їхні європейські колеги» – експерт

Поділитися:

До пандемії та деглобалізації, крихкості ланцюжків поставок, санкцій та економічного тиску, формування нових блоків протистояння додався дефіцит ресурсів та дисбаланс світової економіки. У Європі закінчується – газ, Китай заявив про брак взагалі всіх енергоресурсів, зростає ціна на нафту.

Ціни на нафту вперше з 2018 року піднялися вище за 80 доларів за барель і ОПЕК попередила, що без збільшення інвестицій у видобуток ціни на нафту можуть дійти до надхмарних висот.

За прогнозами Goldman Sachs, ціни на нафту до кінця року можуть сягнути 90 доларів за барель.

В умовах, коли грошово-кредитна та податково-бюджетна політика доведені до межі, а витрати на енергоносії продовжують зростати, вищі ціни на нафту можуть призвести до макрокризи. Аналітики припустили, що ціни можуть злетіти цієї зими понад 120 доларів за барель.

Обсяг запасів у європейських газових сховищах знаходиться на історичному мінімумі для цієї пори року. Дефіцит викликаний непрацюючими потужностями вітрової енергетики, закриттям вугільних та атомних електростанцій та скорочення постачання газу з Росії, зазначає Wall Street Journal.

У Європі потреба у газі дедалі більше зростає. Через попит, що різко зріс, європейські ціни на газ за минулі роки зросли майже на 500 відсотків, досягнувши рекордної позначки.

Дефіцит енергоресурсів на континенті змушує уряди виступати з попередженнями про відключення електроенергії та закриття промислових підприємств.

Подробиці теми розповів директор EXPRO Consulting Генадій Кобаль в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«Якщо ми розглянемо ціни на базову електроенергію та ціни на природний газ, а це основні продукти, які споживають металургійні компанії – можна сказати, що справді в Україні ціни дещо менші, ніж у Європі. Але варто зазначити, що вони також дорожчають. Ті ж ціни на природний газ за останній рік були в Україні дешевшими приблизно на 5%. Хоча, можливо, були періоди, коли різниця могла доходити до 10%. Але треба розуміти, що ми зараз маємо можливість експортувати газ. І якщо ціни сильно відрізнятимуться, можна просто продавати газ Європі та заробити на цьому гроші. Але великої різниці в ціні все ж таки немає», — вважає експерт.

При цьому він прокоментував аналогічну ситуацію щодо електроенергії.

«Щодо електроенергії. То її експортувати на ринки Європи ми вже не можемо. Тому тут ситуація стабільніша. Але різниця в ціні між Україною та Європою може бути значнішою. Тож українські виробники, звичайно, мають трохи переваги перед європейцями», — сказав він.

При цьому фахівець застеріг, що зараз розслаблятися щодо цього все одно не можна. Адже вже хімічна промисловість України призупинила свою діяльність через надто дорогі ціни на ринку. І це може стати не поодиноким випадком.

Нагадаємо, що Російська Федерація з листопада зупиняє постачання енергетичного вугілля в Україну.

Раніше таке вугілля завозила компанія ДТЕК (Луганська ТЕС, Криворізька ТЕС), Донбасенерго (Слов’янська ТЕС) та Технова (Дарницька ТЕЦ, Сумська ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу