«З 2015 року ОПЗ став просто виробником і перестав бути реалізатором» — заступник керівника ОПЗ

Поділитися:

Сінгапурська компанія Dachex Shipping Pte. Ltd., яка перемогла в липні на конкурсі з вибору постачальника давальницької сировини для Одеського припортового заводу, відмовилася підписати договір з підприємством. Про це повідомив перший заступник директора ОПЗ Микола Щурик.

Вже після конкурсу компанія з’ясувала, що не може отримати ліцензію на постачання газу. Dachex звинуватила завод в недбалості при складанні порядку проведення конкурсу: наявність такої ліцензії не було умовою для участі в відборі. У процесі підготовки документів для її отримання компанія зіткнулася з тим, що нерезиденту оформити ліцензію неможливо. Компанія зажадала від заводу повернути 100 тисяч доларів США, виплачені в якості забезпечення.

Нагадаємо, 19 вересня ОПЗ призупинив роботу через відмову колишнього давальця, компанії «Агро газ Трейдинг» поставляти газ на підприємство. Керівництво заводу сподівалося знову запустити виробництво 1 листопада за давальницьким контрактом з новим постачальником.

ОПЗ в січні-червні 2021 року отримав чистий прибуток 434,01 млн грн проти чистого збитку 1,18 млрд грн за аналогічний період 2020 року. Його виручка збільшилася на 22,3% — до 1,26 млрд грн.

ПАТ «Одеський припортовий завод» випускає хімічну продукцію, а також займається перевалкою хімпродукції на морський транспорт. Державі в особі ФДМ належить 99,5667% акцій ОПЗ.

Подробиці теми розповів перший заступник керівника Одеського припортового заводу Микола Щурик, в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«До 2015 року завод в одній особі був як виробником, так і торговим підприємством. Тобто завод шукав постачальників газу, завод шукав компанії, яким він реалізовував продукцію, і крім цього йому потрібно було думати про виробництво. Після 2015 року було прийнято рішення переводу заводу на давальницьку модель роботи. Суть такої моделі в тому, що завод залишається просто виробником, виробничим процесом», — розповів заступник керівника ОПЗ.

На думку першого заступника керівника Одеського припортового заводу Миколи Щурика, станом на сьогодні основною проблемою є те, що сінгапурська компанія Dachex Shipping Pte. Ltd., яка перемогла у конкурсі вибору постачальника давальницької сировини, не несе ніяких зобов’язань по укладенню договору. Ба більше, він вважає, що обіцяне підписання договору — це своєрідна маніпуляція.

«Два роки у заводу було все добре. За ці два роки не подумали, що може бути погано, не подумали як збалансувати цю проблему, не знайшли нормального постачальника, не провели правильний конкурс, не зробили гарантій. Сьогодні проблема в тому, що фірма, яка перемогла не несе ніяких зобов’язань по укладенню договору. Нам кажуть через 5 тижнів вони підпишуть договір. Я не вірю. Я вважаю, що це повна маніпуляція», — розповів заступник керівника ОПЗ.

Раніше ми повідомляли, що АТ «Одеський припортовий завод» відновить свою роботу з 1 листопада поточного року. У прес-службі заводу повідомляють, що підприємство запрацює за давальницьким контрактом з новою компанією, котра недавно виграла конкурс.

Також ми писали, що Кабмін затвердив наглядову раду ОПЗ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу