З 1 жовтня підвищиться вартість електрики для бізнесу

Поділитися:

З 1 жовтня поточного року можуть підвищитися оптові ціни на електроенергію, прогнозують експерти.

За розрахунками Міністерства енергетики, для покриття збитків електропостачальників від реалізації електроенергії населенню за тарифом 1,68 гривень за кВт-год потрібно залучити 48 мільярдів гривень. Після очікуваного з 1 жовтня зниження тарифу для переважної більшості домогосподарств, які щомісяця споживають менше 250 кВт-год до 1,44 гривень кВт-год, потрібно буде вже до 62 мільярдів гривень.

Більшу частину вказаної суми можуть повернути генеруючі компанії «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Через нову модель ПСО вони продаватимуть електроенергію за ринковою вартістю і, мають одержувати достатньо грошей на покриття різниці у тарифі.

Експерти висловлюють сумніви, що «Енергоатому», якому випаде ключове навантаження у цій схемі, вдасться під час усієї дії ПСО функціонувати на повну потужність. І грошей на компенсацію може не вистачити – і владі доведеться стимулювати зростання вартості електроенергії для бізнесу. Владі доведеться в чергове підняти ціни. Генеруючі компанії одержать більше грошей від промисловості, яка субсидуватиме низькі ціни для споживачів.

Нагадаємо, що українським споживачам, які щомісяця використовують електроенергії до 250 кВт-год, знизили тариф до 1,44 гривень за кВт-год на період з 1 жовтня 2021-го до 30 квітня 2022-го року.

Раніше повідомлялося, що за останній рік ціна на газ в ЄС зросла в 10 разів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу