З 1 липня Нацбанк регулюватиме ринок небанківських послуг

Поділитися:

У 2019 Верховна Рада прийняла закон “Про Національний банк України” в новій редакції, так званий закон про сплите.
За цим законом Нацбанк з 1 липня цього року стане регулятором ринку небанківських фінпослуг в рамках “спліта”, тобто розподілу повноважень Нацкомфінпослуг між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.
У Нацбанку пояснюють, що з 1 липня регулятор почне публікувати проекти нових регуляторних актів. Затверджуватимуться нові положення про застосування Нацбанком заходів впливу: від штрафів та попереджень до виведення з ринку та відкликання ліцензії. Буде оновлено і документ про проведення перевірок.
«Але це зовсім не означає, що з цього часу фінсектор отримає абсолютно нове регулювання», – заспокоюють в НБУ.
Учасники ринку бачать ситуацію інакше. Багато хто вважає, що ринок чекає масштабна зачистка. За найскромнішими оцінками за її підсумками небанківський сектор втратить близько половини представників. Причому мова йде не тільки про схемних компаніях. У зоні ризику навіть дуже великі структури, що спеціалізуються на споживчому кредитуванні, ломбарди і кредитні спілки. Тільки останніх двох в реєстрі небанківських фінустанов налічується понад 660-ти.
Раніше ми писали, що Нацбанк встановлює нові правила обслуговування для клієнтів і почав карати за порушення фінпорядка.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу