«ЄСПЛ не підтримає міноритаріїв “Укрнафти” після програшу в стокгольмському арбітражі» – міністр юстиції

Поділитися:

Стокгольмський арбітраж відмовив Ігорю Коломойському в позові до України на 6 млрд доларів. Серед міноритаріїв «Укрнафти» бізнесмен вимагав від Києва компенсацій за невиконання рішень судів та обмеження на продаж залишків газу. Стокгольм визнав, що справа знаходиться не в його юрисдикції.

Про це раніше повідомив глава Мін’юсту країни Денис Малюська.

«Після майже шести років судових розглядів сьогодні арбітраж відхилив позов. Відмовлено повністю», – написав міністр.

За його словами, суд відхилив позов, визнавши відсутність своєї юрисдикції у справі.

Як розповів Малюська, у 2015 році володіють 40% акцій «Укрнафта» три кіпрські офшорні компанії – Littop Enterprises Limited, Bridemont Ventures Limited і Bordo Management Limited, кінцевими бенефіціарами яких виступали Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов і колишній голова правління нафтової компанії Ігор Палиця, звернулися в арбітраж з позовом до Києва на 5 млрд доларів.

Компанії вимагали від українського уряду компенсацій за дії Кабміну і «Нафтогазу», що обмежували «Укрнафту» в праві вільного продажу газу на ринку, – різке підвищення тарифів на використання надр і невиконання рішень місцевих судів.

При цьому Коломойський, Боголюбов і Палиця наполягали на виплаті не тільки основної суми, а й відсотків, що набігли за час розгляду справи, – в цілому понад 6 млрд доларів.

«Для кращого розуміння масштабів вимог: офшорні компанії намагалися стягнути з держави суму, що перевищує всі витрати на освіту і науку у 2021 році й становить приблизно половину витрат держави на пенсії», – пояснив Малюська.

Додаткові подробиці теми розповів міністр юстиції України Денис Малюська в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«В українських судах позив, аналогічний до стокгольмського, розглядатися не може. Тут заявлені окремі вимоги з боку «Укрнафти», як юридичної особи. Це питання вже закрите, по ньому є рішення. Що стосується ідентичного звернення, це виключено. Стокгольмський арбітраж був єдиним засобом захисту і якщо він визнав відсутність юрисдикції, то більше їм йти нікуди», – сказав міністр.

Також він визнав, що теоретично можна звернутися з такою справою в ЄСПЛ, однак реальної підстави для того, щоб суд виніс рішення на користь компанії немає.

«Так може статися, але, по-перше, справи поки що немає, а по-друге, реальних підстав для того, щоб ЄСПЛ виніс рішення на користь цієї справи – немає. А відповідно – це безперспективна історія», – сказав чиновник.

При цьому на цей час коментарів з боку «Нафти» щодо підсумків арбітражу поки що немає.

«Формально їм коментувати нічого, оскільки звернення до суду йшли не з боку “Укрнафти”, а через офшорні компанії, які володіють корпоративними правами. Тому компанія тут нібито ні до чого. Офшорні компанії намагалися отримати компенсацію, бо їм було завдано збитків. Тоді вартість акцій упала, а активи «Укрнафти» відбиралися у даних компаній», – сказав Малюська.

Спочатку ця справа дійсно вимагало розгляду за тими позивним матеріалами, які були заявлені в суді.

«Цю справу не можна було б відкинути на перших етапах розгляду. Суд ретельно досліджував матеріали й саму суть суперечки, тому у нас не було остаточних очікувань з приводу того, що ми 100% переможемо. Це була дуже складна справа, але вона закінчилася нашої остаточною перемогою. Тобто наразі ми нічого і нікому не повинні. Поки що жодних додаткових коментарів за цією справою ми давати не можемо, щоб не розкрити ту інформацію, яку не можна розголошувати», – уточнив міністр.

Він заявив, що справа була дуже цікавою. Однією з найцікавіших справ, які розглядалися за участю української держави.

«В арбітражі представництво країни обійшлося досить дорого як нам, так і тій стороні. Тому що ми працювали не тільки своїми силами, а й наймали зовнішніх радників – це були всесвітньо відомі іноземні юридичні компанії. Їм пощастило з одного боку за рахунок того, що вони отримали дійсно великі гонорари, а з іншого боку вони також отримали успіх завдяки цій справі. Всі ці цифри можна подивитися онлайн. Мені складно сказати підсумкову суму за останні 5 років, але тут точно йдеться про мільйони доларів», – сказав міністр.

Нагадаємо, що у 2021 році нашій країні доведеться заплатити високопрофесійним міжнародним адвокатам, які будуть захищати інтереси України від позову в арбітраж китайських інвесторів підприємства «Мотор Січ».

На поточний момент пошук таких юристів почався. Про це розпорядився Кабінет міністрів на засіданні 20 січня.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу