«ЄБРР налаштований дуже песимістично з приводу ВВП України», — Сергій Фурса

Поділитися:

Україна разом з Туреччиною і Єгиптом входить в трійку країн з максимальною присутністю ЄБРР на ринку інвестицій.

Про це заявив Алан Пійу, віцепрезидент ЄБРР.

«Ми не використовуємо підхід в дусі« ми повинні щороку проінвестувати певну кількість грошей ». Ми орієнтуємося на попит як приватного, так і державного сектору. В Україні реально досягти показника в 1 млрд євро інвестицій нашого банку в рік (але насправді ніяких обмежень немає) — саме такої цифри ми хочемо досягти у 2021-му», — сказав він.

Говорячи про сектори економіки, в які інвестує ЄБРР, Пійу зазначив, що банк цікавиться сектором інфраструктури.

Крім того, за словами ЄБРР має намір інвестувати в приватний сектор, включаючи агробізнес, телеком та інформаційно-комунікаційні технології.

Віцепрезидент ЄБРР підтвердив, що банк продовжить реалізацію проектів з Укравтодором: завершення ремонту автодороги Київ – Одеса, добудову окружної дороги Львова.

«Крім цього, ми підписали договір з Київським метрополітеном для фінансування закупівлі вагонів метро, ​​які будуть використані на новій лінії в напрямку Виноградаря. Наш наступний спільний проект з київською міською владою – модернізація опалювальних мереж», — додав віцепрезидент ЄБРР.

Сергій Фурса, інвестиційний банкір, говорить про це так:

«Зростання ВВП і прогноз ЄБРР на 3%. Поки це навіть песимістичний сценарій… Всі банки давали в прогнозах інші цифри. Але поки, я так думаю, «середня по палаті» буде 4%».

У нас є традиційно великі агрокомпанії, які співпрацюють з ЄБРР, інше питання, за словами нашого експерта, наскільки ефективно вони використовують отримані гроші. Те ж саме Сергій Фурса говорить і про «Укравтодорі»:

«Ну дороги ж будуються, правда? Але наскільки ефективно при цьому розподілені й використані гроші партнера (ЄБРР — ред.), Невідомо. Також у мене є надія, що як раз в будівництві цих доріг (за гроші ЄБРР — ред.) Практично немає корупційної складової, оскільки за цим стежать європейські представники».

ЄБРР — це дуже важливий партнер. Це не тільки гроші, до того ж не самі «дешеві» гроші, але все одно це гроші. Їх отримують на тривалий час, а до грошей додається підтримка від європейського партнера. Це дуже важливо в наших умовах, вважає Сергій Фурса.

ЄБРР не кредитує держава, а працює з компаніями. Шлях такий: компанія приходить до ЄБРР з проектом, проходить певні стадії та отримує (або не отримує) гроші.

Станом на зараз відбулося скорочення інвестицій. За словами експерта, єдиний винуватець всього цього — коронавірус.

Більше цікавої інформації з приводу напрямків для кредитування ЄБРР і того, що може запропонувати в цьому плані Україна, Сергій Фурса розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу