«Якщо не будемо вкладати гроші в газовидобуток – будемо й надалі імпортувати газ» – експерт

Поділитися:

У “Нафтогазі” заявили, що величезні борги на ринку газу виникли через недоліки державного регулювання. Річ у тім, що підприємства теплокомуненерго не можуть штрафувати своїх боржників за тією ж ставкою, за якою їх штрафує “Нафтогаз”.

Про це заявила директорка із взаємодії з органами державної влади НАК “Нафтогаз” Олена Осмоловська.
“Є знову ж таки питання недосконалого державного регулювання. Якщо ми за Господарським кодексом зобов’язані виставляти штрафи і пені, ми не можемо їх не виставляти. Ці компанії теплокомуненерго своїм боржникам не можуть виставляти за такою самою ставкою штрафи і пені, тому виходить так, що у них створюється така заборгованість”, – сказала Осмоловська.

За її словами, ключ до розв’язання цієї проблеми є у Верховної Ради, яка може знайти вихід із ситуації та дозволити стартувати опалювальному сезону.

Раніше у “Нафтогазі” заявили, що судитимуться із постачальниками через борги за газ, що постачався населенню на умовах ПСО (за цінами нижчими, ніж для підприємств). Вони досягли 24 млрд грн.
Кабінет міністрів у середині серпня дозволив вимикати газ. Якщо раніше компанії були зобов’язані поставляти газ усім побутовим споживачам і релігійним організаціям на своїй ліцензійній території, то зараз цю умову вилучили.

Компанія “Нафтогаз” підвищила вартість газу для населення за тарифом “Річний” з 4,73 до 5,24 гривні за кубометр. А вереснева ціна на газ за тарифом “Місячний” виросла на 45% – з 3,24 грн/куб у серпні до 4,7 грн/куб.

Звідки у НАК “Нафтогаз” з’явилися мільярдні збитки, у студії Першого ділового телеканалу розбирався Юрій Вітренко, екс-виконавчий директор НАК «Нафтогаз».

“Як НАК “Нафтогаз” завершить цей маркетинговий рік залежить, в першу чергу, від того, чи буде допомагати держава. Наскільки я розумію, компанія вже втратила плани стати нормальною бізнес-компанією. Ми повертаємося у старі часи, коли з держбюджету Нафтогаз буде отримувати гроші, за рахунок цього він може бути прибутковим” – говорить експерт.

За словами Юрія Вітренка, є небагато часу, щоб отримати з держбюджету кошти. Окрім того, Нафтогаз пише у своїх звітах про те, що вони планують отримати 32 млрд гривень з держбюджету. Тому, якщо це станеться, то НАК знову буде прибутковим.

“В даному випадку, 32 млрд гривень – це компенсація за покладені соціальні обов’язки, яку Нафтогаз має намір отримати. Компанія має ці обов’язки щодо постачання газу для населення і тепер вимагає відповідну компенсацію” – зазначив екс-виконавчий директор Нафтогазу.

Щодо скорочення капітальних інвестицій Нафтогазом на період кризи, Юрій Вітренко вважає, що це дуже поганий знак.

“Ми фактично крадемо своє майбутнє. Якщо ми не будемо вкладати зараз кошти в газовидобуток, то будемо змушені продовжувати імпортувати газ, продовжувати нашу залежність. А ті газові родовища, які має Україна на сьогоднішній день, через 20-30 років вже будуть нікому не потрібні, адже втратять свою ринкову вартість. Тому нам потрібно якомога більше добувати газ та нафту в Україні.

Але проблема в тому, що Нафтогаз є дуже неефективною структурою у цьому. І це, на жаль, продемонструвало керівництво Нафтогазу. І Нафтогаз як частина української влади просто безнадійно відстав технологічно. Зараз видобуток газу та нафти по всьому світі є більш технологічним бізнесом, ніж ресурсним.  Для того, щоб застосовувати новітні технології потрібні не тільки гроші, а й технічні спеціалісти, а також потрібна культура управління. Це все надто складно для непрофесіоналів” – говорить спеціаліст.

За словами Вітренка, це не проблема одного прізвища, хоча керівник Нафтогазу не є спеціалістом ні у видобутку, ні у бізнесі.

“Це проблема і наглядової ради, де немає адекватних спеціалістів, це проблема правління, проблема на багатьох рівнях в цілому. Політичні призначення, які ми бачимо в нашій країні. Всі вони призводять до того, що немає реальних фахівців, які були б мотивовані давати результат.  А політичні ігрища закінчуються для Нафтогазу збитками, скороченням видобутку, нереалізацією нашого потенціалу і бідними людьми наприкінці” – резюмував експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу