Влада боротиметься з маніпуляціями на ринку електроенергії

Поділитися:

У Верховній Раді мають намір боротися з маніпуляціями на оптових ринках газу та електричної енергії. Зазначається, що тарифний регулятор отримає реальні механізми впливу на учасників ринку електроенергії, у разі прийняття закону про імплементацію норм REMIT. Зокрема, він матиме право накладати штрафи в десятки мільярдів гривень.

1 квітня голова парламентського комітету з питань енергетики разом з 30 депутатами зареєстрували законопроект №5322.

Документ передбачає імплементацію Регламенту Євросоюзу №1227 / 2011 року про прозорість оптового енергетичного ринку, який українська сторона зобов’язувалася регламентувати ще до листопада 2019 року. Регламент закріплює так званий REMIT, тобто положення про цілісність і прозорість оптових ринків електроенергії та газу.

Імплементація REMIT повинна покласти край схемам, на яких наживаються компанії олігархічних груп.

Відповідно до запропонованих нововведень НКРЕКП зобов’язують сформувати реєстр учасників оптових ринків електроенергії та газу. У свою чергу учасники ринку отримають право здійснювати операції з оптовими енергетичними продуктами лише після реєстрації.

Крім того, НКРЕКП матиме право самостійно визначати, яку інформацію зобов’язані розкривати учасники ринку. Також, регулятор постійно буде отримувати від них комерційну і фізичну інформацію про операції на оптових ринках.

Нагадаємо, Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, прийняла рішення встановити максимальні граничні ціни на балансуючу електроенергію на рівні не вище за ринок «‎на добу вперед»‎.

Також зазначалось, що НКРЕКП оштрафувала п’ять енергопостачальників. Відомо, що загальна сума штрафу склала 595 тисяч гривень. Санкції були призначені регулятором за порушення ліцензійних умов.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу